Slobodnomisliteljska Akademija Centra za građansku hrabrost mjesto je poticanja i promicanja slobodne i kritičke misli, racionalne i znanstvene spoznaje, humanističkih vrijednosti, feminističke teorije i aktivizma i građanske hrabrosti. Akademija od 2013. godine nudi humanističke radionice za osnovnoškolsku djecu.

Humanistička radionica za osnovnoškolsku djecu potiče na sumnju, shodno tome na istraživanje i kritičko propitivanje postojećeg, ohrabrujući djecu da imaju povjerenje u vlastiti razum. Djecu se također upoznaje s borbom i naslijeđem boraca za ljudska prava čime im se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. Takav pristup potiče suživot u različitosti – prihvaćanjem drugih iako drugačijih.

Radionica je nastala iz potrebe koju smo prepoznali prvo kod ireligioznih roditelja – potrebe i želje da se djeci ponude humanističke vrijednosti koje se nedovoljno nude u današnjem školskom sustavu. Poticanje kritičkoga mišljenja i racionalne spoznaje, jačanje osobnoga identiteta i prije svega siguran prostor u kojemu će djeca moći slobodno i bez straha izreći svoje mišljenje i iskustva iz škole i života dio su svake radionice. Iskustva iz dosadašnjih radionica pokazuju da su potrebu za humanističkim radionicama osjetile i vjerničke obitelji koje ne žele da im djeca budu uskraćena za poduku iz humanističkih vrijednosti. Naša su vrata širom otvorena za svu osnovnoškolsku djecu.

Humanistička radionica je 2021. prestala s radom (humanizam.com), Od 2022. godine preko ZOOM-platforme nudimo feminističku radionicu za male buntovnice (buntovnice.com).