Tekst «10 Things Atheist Moms Want Other Moms to Know» nas je ponukao da se obratimo roditeljima ateističkog / agnostičkog / humanističkog / ireligioznog svjetopoimanja u Republici Hrvatskoj, s pitanjem što bi Vi imali za reći nekome tko Vas propituje o Vašem svjetopoimanju i o tome kako odgajate djecu….

U Republici Hrvatskoj se posvuda i stalno na građane nasrće tvrdnjama da vlastiti moralni kompas i međuljudske odnose ne mogu uspješno i vrijedno izgraditi bez posredovanja Boga. U vjeronaučnim knjigama se djecu poučava da se s ateističkim svjetopoimanjem ne odgajaju plemeniti ljudi. Otpor religijskoj nasrtljivosti pružamo na način da sebe osvijestimo koje su naše vrijednosti i da ih hrabro i zastupamo.

Pronalazite li se u rečenicama koje smo mi, članovi i članice Centra za građansku hrabrost, kratko sročili po uzoru na spisak iz teksta.

Učenici/učenice humanističke osnovne škole u Kasese, Ugandi

1. Etika, ne moral!

Biramo ono što nam je etički prihvatljivo, odbijamo ono što nam je neprihvatljivo.

2. Znanost, filozofija, umjetnost, ne vjera!

Poštujući ljudsku potrebu za pronalaskom odgovora na svjetonazorska pitanja, zadržavamo za sebe pravo da ponuđene koncepte vjerovanja u nadmoćna božanstva (te religijska učenja koja iz njih proizlaze), kao i tradiciju i kulturu podneblja u kojem smo rođeni, kritički propitujemo tj. ne prihvaćamo ili odbijemo.

3. Poštivanje naših izbora, ne preobraćenja!

Sloboda savjesti, vjere i uvjerenja podrazumijeva i slobodu od religije. Ako smo ravnodušni na tvrdnje o božanstvima, ne znači da smo ravnodušni na religijsku nasrtljivost ili nasilje.
Od države čiji smo građani zahtijevamo dosljedno poštivanje načela sekularnosti i zaštitu naših građamskih prava i prava naše djece.

4. Imamo rođake/prijatelje svih svjetopoimanja – slavimo praznike!

S našim najbližima, rodbinom i prijateljima slavimo praznike ili događaje koje želimo slaviti, na način na koji želimo slaviti. Ili ih ne slavimo. U tuzi ili nesreći, pomažemo i tješimo jedni druge.
Ne postoji monopol, niti prisila, niti zabrana za praznike.

5. Odgajamo plemenite ljude

Našu djecu učimo kritičkom promišljanju sebe i društva, autoriteta, stečenog znanja, tradicija, učimo ih korištenju vlastitog razuma, spremnosti preuzimanja odgovornosti za vlastite riječi i djela, solidarnost s Drugima i Drugačijima, te kako ime naše Udruge govori, građanskoj hrabrosti. Djeci nudimo intelektualno oruđe pomoću kojeg će pronaći etički prihvatljive odgovore na vlastita svjetonazorska pitanja.

Categories:

0 Comments

Leave a Reply