Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
16. siječnja 2013. - prije osam godina - Centar za građansku hrabrost bio je suorganizator prvog Reason Rally u Hrvatskoj. 🙂

Lošem vremenu i gotovo potpunom kolapsu javnog prometa unatoč, na zagrebačkom Cvjetnom trgu (a i u Splitu) uspio je mirni prosvjed potpore Vladi RH u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. ❤

Citat iz proglasa "Smatramo da u sekularnoj državi, kakva je po svom Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavne i ljudskopravaške vrijednosti koje su po svojoj definiciji sekularne".

Pozvale smo tada Vladu da ustraje u svom planu i programu i ne poklekne pred presingom klerika u Hrvatskoj koji su svojim posljednjim akcijama praktički objavili rat tadašnjem ministru Jovanoviću i njegovom zdravstvenom odgoju u školama. Vlada naravno, nije ustrajala i jednom više je pokazala da se na nju ne može računati. Da građani sami moraju čuvati načelo sekularnosti. Što i činimo (koliko je u našoj moći).

Ovdje se možete podsjetiti kako je to tada izgledalo. Bilo je to vrijeme kad nam je u posjeti bila Judith Reisman i kad smo možda po prvi put imali priliku bolje upoznati sve aktere neokonzervativnog pokreta u Hrvatskoj:

http://www.civilcourage.hr/skup-razuma/
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
13. siječnja 2020. započelo je suđenje Elżbieti, Anni i Joanni prema članku 196. poljskog Kaznenog zakona – radi vrijeđanje vjerskih osjećaja. Elżbieta Podleśna - jedna od čelnica Poljskog nacionalnog štrajka žena, antifašistička aktivistica, optužena je zajedno s Anni i Joanni za vrijeđanje vjerskih osjećaja u vezi s akcijom u kojoj je dijelila sliku Djevice Marije s aureolom u duginim bojama, u znak protesta protiv govora mržnje protiv LGBT osoba.

🌈 "Duga ne vrijeđa" - to je glavni argument branitelja u medijskim raspravama. Ako ih sud osudi, ovim ženama prijeti i do dvije godine zatvora.

Mi, aktivistkinje Centra za građansku hrabrost, poput drugih humanista i humanistkinja, smatramo da je potpuno nebitno može li duga kao takva povrijediti nečije vjerske osjećaje, kao što nam je potpuno nebitno vrijeđa li Muhamedova karikatura nečije vjerske osjećaje. U nekim zemljama sama izjava da je netko ateist/kinja, pa i da je samo druge vjere, zna dovesti pobješnjelu rulju do usijanja.

Kao humanistkinje poštujemo ljudsko pravo na slobodu misli, savjesti, vjere i uvjerenja, tj. poštujemo slobodu govora. Zar nismo upravo zahvaljujući slobodi govora saznale da smo mi žene drugotne, da je zakon o MPO nešto najgore što se dogodilo Hrvatskoj nakon Bleiburga, da nam je teže protiv potresa, nego protiv Srba itd.? 🧐

To što poštujemo slobodu govora kao ljudsko pravo, ne znači da nečije misli, uvjerenja i stavove kao takve, njihov sadržaj, moramo poštovati, da ih ne smijemo propitivati, kritizirati, ismijavati, pa i odbaciti ili se protiv takvih stavova i izjava glasno boriti, posebice kad se tiču (a često se tiču) upravo nas, Drugih i Drugačijih, LGBTIQ osoba, žena i ateista/kinja?

Religije, vjerske organizacije tj. vjerska uvjerenja ne zaslužuju nikakvu posebnu zaštitu države od "bogohuljenja" - nikakve posebne i zastarjele odredbe o blasfemiji. Često se takve odredbe i u Europi znaju koristiti protiv političkih neistomišljenika (sjetimo se slučaj Pussy Riota u Rusiji).

Ako je netko u svojim vjerskim osjećajima povrijeđen – neka to sam sa sobom raščisti!

POVRIJEĐENI VJERSKI OSJEĆAJI NE MOGU BITI RAZLOG DA DRŽAVA KAŽNJAVA SVOJE GRAĐANE! ✊

Izražavamo solidarnost s optuženim aktivistkinjama i zahtijevamo njihovo oslobađanje od optužbi! Pozivamo na obranu slobode govora, savjesti i medija, bez kojih nema demokracije. ✊ 🌈

u suradnji s Ateistyczna Fundacja im. Kazimierza Łyszczyńskiego
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
🌱 Sjećate li se onih divnih selfi fotografija gorila i njihovih čuvara
iz Virunga National Park u istočnom Kongu? 🦍 🦍

🌱 Nacionalni park Virunga biološki je najraznolikiji park u Africi. Uvršten je na popis svjetske baštine UNESCO-a. Taj je park, na žalost, postao jedno od najopasnijih mjesta na svijetu kada je riječ o zaštiti divljih životinja. Od 1994. godine, preko 120 čuvara prirode je ubijeno dok su pokušali obraniti park od naoružanih lovokradica. 😪

🌱 Ovih šest čuvara prirode ubijeno je u nedjelju ujutro, 10.01.2021. iz zasjede, dok su bili u rutinskoj ophodnji. 🌱
Zavrijedili su da ih imenujemo:

BURHANI ABDOU Surumwe, 30 godina
KAMATE MUNDUNAENDA Alexis, 25 godina
MANENO KATAGHALIRWA Reagan, 27 godina
KIBANJA BASHEKERE Eric, 28 godina
PALUKU BUDOYI Innocent, 28 godina
NZABONIMPA NTAMAKIRIRO Prince, 27 godina

Sućut obiteljima. 😔 😔 😔 😔 😔 😔
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Podrška učitelju i svima, koji su ovih dana bili na razorenim područjima i pomagali unesrećenima! 😍
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Poslušale smo vaše savjete i naš video za (osnovnoškolsku) djecu o zimskom solsticiju preradile i dopunile informacijama i o našim običajima. Također smo cijelu temu podjelile na dva djela.
Prvi video govori o tome što je razlog zimskom suncostaju i upoznaje djecu s nekim običajima nordijskih tj. germanskih i slavenskih naroda, a u drugom videu djeca mogu dodatno pogledati proslave solsticija u drugim zemljama.

Krajem siječnja objavit ćemo video na temu znanosti, a u veljači slijedi Darwin i evolucija. 🥰 Stay tuned! 😁

2. SUNCOSTAJ I PROSLAVE SVJETLA
1. dio: https://vimeo.com/494442194
2. dio (bonus materijal): https://vimeo.com/497741929
Center for Civil Courage
2. SUNCOSTAJ I PROSLAVE SVJETLA
Ovo je prvi video o zimskom suncostaju i starim običajima proslave svjetla u nordijskim i slavenskim narodima. U drugom videu slijedi još niz zanimljivih…
vimeo.com
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti zbog žrtava poginulih u potresu koji je 29. prosinca pogodio područje Petrinje, Gline, Siska i okolice.
Kako ne bi ostali samo broj, kako ih ne bismo u kolektivnom sjećanju pamtili kao " sedmero žrtava potresa", donosimo njihova imena i godišta rođenja:
Laura Cvijić (2007.)
Franjo Tomić (1955.)
Mario Tomić (1984.)
Dušan Bulat (1933.)
Mile Jurković (1958.)
Darko Kozić (2000.)
Stanko Zec (1944.)
Još jednom izražavamo duboku sućut obiteljima poginulih građana.
 

 

 


0 Comments

Leave a Reply