Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Kobiety w Polsce, nie poddawajcie się! Jesteśmy z Tobą!
Feministyczne pozdrowienia z Chorwacji! Każda kobieta to bunt!
Center for Civil Courage
#wypierdalać
#samohrabro
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Ustavni sud u Poljskoj odlučio je da je pobačaj u slučaju malformacija fetusa - protuustavan. Skoro 95% legalnih prekida trudnoće čine se upravo iz tog razloga. Znači - zakucali su još jedan čavao u lijes ženinog prava na tjelesnu autonomiju.

A mi vas ponovno pozivamo da se pridružite našim Hrabrim sestrama - želite li biti podrška i pratnja ženama prilikom pobačaja? Prijavite se: www.hrabra.com/prijavnica Ujedno zahvaljujemo svim ženama koje su se do sada prijavile - vaša motivacijska pisma su nas oduševila, hvala vam! ❤️
#pobačajjeok #samohrabro

(slika: poljske aktivisti/kinje za pravo na pobačaj)
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Nije nam jasno zašto su hrvatski mediji oduševljeno skočili na riječi poglavara Katoličke Crkve. Što je to toliko spektakularno izrekao? Da podržava pravnu regulaciju homoseksualnih zajednica? Wow!
A je li rekao da podržava brak za homoseksualne osobe? Naravno da nije to rekao, jer to naravno ne podržava. Njegov stav, kao i nauk KC nam je potpuno jasan, nisu nam jasni svi oni koji u njegovim riječima - i to ne po prvi put - iščitavaju puno više nego što je uistinu izrečeno. Čekali smo samo da se o ovoj temi očituju katolički portali, koji su potvrdili našu sumnju. Tako oni navode da je sadašnji poglavar KC legalizaciju istospolnih brakova nazvao „destruktivnim napadom na Božji plan“.
Te citiramo dalje „To se ne može mijenjati samo tako, à la belle étoile, iz hira… Takva je narav stvari. To je tako. Nemojmo se igrati s istinama. (…) Nazovimo stvari njihovim imenom: brak, to su muškarac i žena. To je točan izraz. Istospolne parove nazovimo ‘civilnom unijom’“
Zar nije time sve jasno?
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Uvjerene smo da smo na našoj FB stranici okupile razborite i dobre ljude. Posljednje dvije godine nastojimo pisati što zanimljivije postove, da vam približimo naše stavove i aktivizam, da vas što manje zatrpavamo gotovim člancima s portala. Možda nam se stavovi nekad i ne poklapaju, ali vaši komentari i lajkovi nam daju za pravo da smo na dobrom putu, da nismo same u našim nastojanjima za bolje društvo. Jako nas raduje i ogroman broj naših podupirujućih članica i članova, naših roditelja, koji su nam s povjerenjem dali djecu na humanističku poduku i najnovije, nemali broj žena, naših hrabrih sestara, koje su se prijavile da budu podrška ženama koje žele ići na pobačaj.
Moramo s vama podijeliti i ovaj post, i iskreno vam priznati da nas situacija s pandemijom covid19 zabrinjava - ne histeriziramo (kao što bi neki rekli), samo nas iskreno zabrinjava. Prodor virusa u bolnice – među najranjivije - nas ne može ostaviti ravnodušnima. Od same pandemije nas ipak više zabrinjava ljudska sebičnost i bešćutnost – svugdje na svijetu.
Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati, hoće li političari/ke znati donijeti prave odluke, ali nadamo se da ćete u humanističkom duhu pokazati odgovornost i misliti na sebe i na druge. Mi ćemo to svakako učiniti – nosit ćemo maske i pridržavati se epidemioloških mjera. Neće nam biti lako i mi smo željne druženja s našim najmilijima, izlazaka i putovanja, teško nam je svima, ali znamo da opasnost neće nestati ako ju zaniječemo, ismijavamo ili povjerujemo u sulude teorije zavjere. Niti činimo dobro, ako se ugledamo na one koji krše epidemiološke mjere (tko god oni bili). Čuvat ćemo se ne samo da sebe zaštitimo, nego prije svega radi svih onih kojima je naše odgovorno ponašanje potrebno da bez zaraze prebrode ovo za sve nas teško vrijeme. Solidarnost! Briga za drugoga!
I kao što reče naš blizak prijatelj u humanističkom duhu, Željko Porobija, nećemo se zamarati neznalicama. „Oni su odabrali svoj put, neki će se od njih unatoč gluposti provući bez problema, neki će malo stradati, neki zaglaviti. Njihova stvar. Na fejsu ih ignorirajte, a ako npr. sretnete nekog bez maske u trgovini ili tramvaju - samo se pristojno udaljite. Neka budala nađe svoju budalu, nemojte to biti vi. Uz dosta pameti i malo sreće - eto nas i dalje skupa.“
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
#jesuisprof #jesuissamuel
Kao humanistička udruga koja promovira slobodu savjesti, mišljenja i uvjerenja ne želimo šutjeti iz straha da će naša osuda islamističkog ubojstva u Parizu biti protumačena kao mržnja prema muslimanskoj vjerskoj zajednici. Naprotiv, kad se ovakvi teroristički napadi dogode sjetimo se svih naših prijatelja, ateista i humanista koji svakodnevno doživljavaju slične napade i prijetnje u svojim zemljama, van Europe. Također podsjećamo da mnogi mladi migranti/kinje, koji danas žive u Europi, a zalažu se otvoreno za humanizam, sekularnost, ljudska prava, i ovdje doživljavaju napade i prijetnje radikalnih fundamentalista. Ne zaboravljamo da su mnogi vjernici/ce muslimanske vjeroispovijesti u svojim zajednicama/zemljama najčešće prve žrtve vjerskih ekstremista.
Jučer je na ulici u predgrađu Pariza hladnokrvno ubijen nastavnik povijesti i zemljopisa Samuel Paty. Počinitelj je bio vjerski radikalizirani 18-godišnjak muslimanske vjeroispovijesti. Napao je učitelja dugačkim nožem i odrubio mu glavu - razlog: nastavnik je na svom satu povijesti, u okviru teme o slobodi mišljenja i izražavanja, između ostalog pokazivao karikature Isusa i Muhameda objavljenih u časopisu Charlie Hebdo. Policija je usmrtila počinitelja, koji se nije htio predati, nego je nastavio prijetiti oružjem.
Nastavnik Paty je već dugi niz godina držao to predavanje. Na satu je savjetovao učenike muslimanske vjeroispovijesti da izađu iz razreda ili da skrenu pogled ako misle da bi ih slike koje će prikazati mogle uvrijediti. Neka djeca, čiji su roditelji muslimanske vjeroispovijesti nisu u karikaturama vidjeli problem, razumijeli su nastavnikovu poruku. Voljeli su nastavnika i zgroženi i potpuno su traumatizirani njegovim ubojstvom. Neki roditelji ljutito su reagirali na to predavanje optuživši nastavnika Patyja da pokazuje gole slike proroka Muhammeda. Jedan otac je podnio žalbu i na društvenim mrežama izrazio svoj bijes radi nastavnikovog postupka pozivajući ljude na protest ispred škole. Taj otac je u međuvremenu s nekolicinom drugih osumnjičenih uhićen.
Mi se sjećamo Samuela Patyja, koji je i sam bio otac maloljetnog djeteta. 🙁
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Ne dajte se zavesti našim osmijesima, sve smo mrtve. Silovali su nas, tukli i strijeljali. Osakatili su naša tijela, genitalije i snimali ih, smijući nam se.
Bile smo krive jer smo bile pobunjenice, krive jer smo bili žene koje su uzele oružje u ruke. Ali bile smo samo djevojke.
Gladovale smo, hrabrili su nas oni koji su imali manje od nas, smijale smo se, plakale, bile smo prestravljene, mislile smo da se možemo boriti u ovom ravnodušnom svijetu koji nam se divio, a koji nas nikad nije podržao.
Kurdske borkinje ubijene u Afrinu. 😔
(prijevod s francuskog)
 

 

 


0 Comments

Leave a Reply