Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Podsjećamo roditelje, koji žele za sljedeću školsku godinu ispisati djecu sa školskog vjeronauka, da to učine u sljedećih desetak dana, do kraja nastavne godine.
Molimo sherajte ovaj post!
Sve potrebne informacije i šprancu za ispis možete naći na stranicama Centra za građansku hrabrost: https://www.civilcourage.hr/portfolio/dokumenti-prirucnici-i-sprance/
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
"Muška posla" 😡
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Topla preporuka za pažljivo čitanje jer može se dogoditi svim ženama, pogotovo za one koji misle da se ne može dogoditi njima i da je žrtva kriva zato jer nije napustila nasilnika. Ovo bi trebalo učiti djevojčice u školama umjesto svakog vjeronauka i građanskog odgoja.

"Obično zlostavljanje počinje posle obavezivanja. Zastrašujuće je kako neki muškarci promene svoj lik, čak i dan posle venčanja. Zar ne? To se obično dešava pošto se uspostavi veza koja se ne može lako prekinuti, na primer, venčate se, dobijete decu, uselite se zajedno, kupite zajednički auto, imate neku finansijsku ili emotivnu obavezu koje se ne možete lako rešiti. Tada se on oseća sigurno i obično tada počinje nasilje.

U tom trenutku ste u vezi u kojoj postoji određeni nivo posvećenosti. Recimo, uselili ste se zajedno. Možda si se rešila svog stana i uselila u njegov, ili se on rešio svog i uselio kod tebe. Sad već stvari počinju da bivaju loše, i u jednom trenutku veza nestaje kao odnešena rukom (pucketanjem prstiju). Čak ni dobri periodi nisu više onakvi kakvi su bili na početku. Je l' tako? Dobri periodi će postati gori od loših perioda sa početka veze. Posle toga, samo će eskalirati, sve više i više, i pomislićeš: „Šta se desilo sa onim divnim tipom koga sam upoznala na početku?! Tipom koji je govorio da sam neverovatna, koji je razmišljao kao i ja, koji je govorio da sam savršena i obećavao mi sve one stvari, koji je uvek bio dobro raspoložen i svašta radio za mene?” Posle svega, tip se nekako magično promenio. Ali ovo je važna stvar, sve vreme će postojati igra toplo-hladno. Ja bih rekla, ako postoji išta što karakteriše nasilnu vezu, znate... nasilje može biti i ne mora biti, ali ono što ih sve karakteriše je toplo-hladno taktika torture koja je zajednička svim nasilnicima. Jednog dana će biti divan prema tebi, a sledećeg odvratan, a zatim opet divan i sve tako. To je ono što kreira takozvanu traumatičnu vezu, jer u tom trenutku, ne samo da je on uhvaćen u taj ciklus, već i ti zajedno sa njim. Zato što ti, u trenutku kad se osećaš najgore, ležiš na podu i on vrišti na tebe da si kurva i da si pička, da si najgora osoba na svetu, da te niko nikad više neće voleti, samo čekaš da sve to prođe i da opet ustaneš. Zar ne? I tako ide sve dublje i dublje, ali ti nikad više nećeš imati mira. Zato mnoge žene… ovo je zajedničko za žene koje su zlostavljane u vezama, za one koje su žrtve seksualnog nasilja, žrtve prostitucije, žene koje su žrtve bilo koje vrste nasilja, a to je da u nekom trenutku, skoro da požele da se nasilje desi kako bi mogle da se vrate u trenutak kada će on reći: „Žao mi je”, i kada će se opet smiriti.

Mnoge žrtve prostitucije kažu: „Samo čekaš da se silovanje desi, jer posle silovanja znaš da više nema silovanja. Posle silovanja je mir.” Tako da čekaš da se to završi, ali da bi se završilo mora da počne, tako da skoro da očekuješ da počne. Obično će se nasilje gomilati i gomilati tokom nedelja, dok se ne desi napad besa, posle čega ćeš opet ustati, a onda ćeš opet pasti, i tako se to nastavlja. Ovo se može ponavljati godinama i godinama i godinama, ali nikad se nećeš vratiti na staro, na ono kako je bilo na početku. Početak je obično vreme kada si najotvorenija u vezi sa svojom vezom, svi znaju da imaš novog dečka, svugde te viđaju sa njim, predstavljaš ga svima, on se pokazuje u najboljem svetlu, svi misle: „Kakav divan momak!”
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Mala smo skupina aktivnih žena - ali uz vašu ogromnu podršku (preko stotine podupirujućih članica) - ne damo naša prava! Ovo je bilo prije godinu dana, znajte, da ćemo svaki put stati na ulicu, pa makar na tren ćemo ih zaustaviti, a nadamo se, na koncu, i pobijediti, nećemo šutjeti, jer mi smo feministkinje!
Center for Civil Courage
Pravo na izbor!
This is "Pravo na izbor!" by Jadran Boban on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.
vimeo.com
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Ne znamo zašto novinar Jutarnjeg nije htio objasniti zašto vjeronauk - iako izborni predmet - jeste (da, već dugi niz godina) u turnusu s ostalim (u biti obaveznim) predmetima - radi Vatikanskih ugovora, tj. konkretno radi ugovora HBK i RH.
Vjeronauk stoga uživa privilegiran položaj:
a) jedini je izborni predmet, koji se nudi već od prvog razreda
b) jedini je izborni predmet, koji se održava s ostalim obaveznim predmetima.
c) da bi djecu ispisali s vjeronauka za sljedeću godinu, morate to učiniti sada, dok još traje ova godina.
Sljedeći tjedan objavimo sve potrebne informacije na ovu temu. 🙂 Stay tuned! 😀
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Sve nam je jasno.

"Od 20 milijuna kuna crkvama je otišlo 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa – 2.556.000,00 kuna."
 

 

 


0 Comments

Leave a Reply