Centar za građansku hrabrost vam nudi sve potrebne informacije i dokumente o ispisu iz Rimokatoličke crkve. Iz iskustva drugih osoba, koji su koristili naše savjete, donosimo vam najnovije informacije (siječanj 2020.)

U slučaju dodatnih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte naše savjetovalište – osim osnovnih informacija nudimo i moralnu podršku za sve osobe koje žele istupiti iz svojih religijskih organizacija.


Postupak istupa iz Rimokatoličke crkve:

1. Iskucati, ispuniti i potpisati u tri primjerka:

Najlakše je vlastoručni potpis ovjeriti kod javnog bilježnika (stoji oko 50 kuna). Time se validira identitet potpisnika te se sprječava mogućnost polemiziranja biskupa i župnika oko toga je li je istupitelj/ica svojevoljno, bez prisile potpisao/la deklaraciju, odnosno sprječava se sumnja u vjerodostojnost deklaracije kao izražavanje slobodne volje bez ičije prisile. Ovjereni original šaljete župi, a kopiju biskupiji.

schäfchengatter / Jacques Tilly

2. Kao priloge iskucati u tri primjerka i:

3. Poslati po jedan primerak dokumenata (ovjereni original ide u župni ured, kopije biskupiji):

preporučeno s povratnicom, na dvije adrese:

  • Župni ured gdje ste kršteni (ako niste sigurni, a nemate koga pitati pokušajte u župi grada gdje ste rođeni ili gdje ste živjeli kao beba),
  • Biskupski ordinarijat – biskupija u kojoj se nalazi župa u kojoj ste kršteni

Treći set dokumenata ostaje Vama.

A kako izgledaju odgovori pogledajte ovdje: odgovor iz biskupije i odgovor iz župe (ova procedura ispisa je trajala manje od dva tjedna).


Pojašnjenje:

Rimokatolička Crkva nema pravo nikoga prisilno zadržavati u svom članstvu, bez obzira na njihova teološka tumačenja, koja bi samo njima išla u prilog (kao npr. motu proprio Omnia in mentem, kojim su ukinuli ispis iz Crkve).

Zanimljivi linkovi:


0 Comments

Leave a Reply