odlazim iz crkve

Podržavate li poruke da je žena drugotni stvor, a i samu praksu i ustroj institucije koja doista ženu tretira kao drugotnu ne dozvoljavajući joj ni pristup poziciji s koje s u takvoj instituciji odlučuje?

Podržavate li instituciju koja sustavno nasrće na temeljna reproduktivna prava žena dok unutar te institucije žene nemaju pravo glasa?

Podržavate li instituciju koja usred pandemije AIDS-a ljudima u Africi poručuje da je upotreba kondoma gijeh?

Podržavate li instituciju koja, zahvaljujući moći koju joj i vi svojim članstvom dajete, sustavno zataškava pedofilske zločine i opstruira kazneni progon pedofila u svojim redovima, a istovremeno je opsjednuta kontrolom tuđe seksualnosti?Podržavate instituciju koja se na vaš račun obilno financira iz proračuna govoreći vam kako je posvećenost stjecanju materijalnih dobara pogrešna?

Podržavate li klerofašistički govor mržnje s oltara i povijesni revizionizam uz slavljenje ustaških zločinaca dok u isto vrijeme ta ista institucija na školskom vjeronauku djecu uči da su ateisti krivi za zločine poput onih u Auschwitzu?

Ako vam je mučno od tolike razine licemjerja, ne budite i vi licemjeri – ako ne želite biti dio toga, imate izbor: istupite iz Katoličke crkve.

Centar za građansku hrabrost vam nudi sve potrebne informacije i dokumente o ispisu iz Rimokatoličke crkve. U slučaju dodatnih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte naše savjetovalište – osim osnovnih informacija nudimo i moralnu podršku za sve osobe koje žele istupiti iz svojih religijskih organizacija.


Postupak istupa iz Rimokatoličke crkve:

1. Iskucati, ispuniti i potpisati u tri primjerka:

Potrebno je zamoliti prijateljicu/a da Vam bude svjedokinja/svjedok te da Vam ustupi potrebne podatke!

Najbolje bi bilo vlastoručni potpis ovjeriti kod javnog bilježnika (stoji oko 50 kuna). Time se validira identitet potpisnika te se sprječava mogućnost polemiziranja biskupa i župnika oko toga je li je istupitelj/ica svojevoljno, bez prisile potpisao/la deklaraciju, odnosno sprječava se sumnja u vjerodostojnost deklaracije kao izražavanje slobodne volje bez ičije prisile.

schäfchengatter / Jacques Tilly

2. Kao priloge iskucati u tri primjerka i:

3. Poslati po jedan primerak dokumenata:

preporučeno s povratnicom, na dvije adrese:

  • Župni ured gdje ste kršteni,
  • Biskupski ordinarijat – biskupija u kojoj se nalazi župa u kojoj ste kršteni

Treći set dokumenata ostaje Vama.


Pojašnjenje:

Rimokatolička Crkva nema pravo nikoga prisilno zadržavati u svom članstvu, bez obzira na njihova teološka tumačenja, koja bi samo njima išla u prilog (kao npr. motu proprio Omnia in mentem, kojim su ukinuli ispis iz Crkve).

Zanimljivi linkovi:


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *