Feminizam treba kritizirati sve patrijarhalne ideologije i elemente kulture, uključujući i religijske, bez obzira o kojoj/čijoj se religiji radi. Ni judeizam, ni kršćanstvo, ni islam ni budizam, ni hinduizam (da nabrojimo samo najveće svjetske religije) nije monolitan, ali itekako sadrže mizogine elemente.

Što se tiče svijesti žena o potlačenosti, svaki feminizam polazi od pretpostavke da ne postoji dostatna svijest o potlačenosti žena i da sve u većoj ili manjoj mjeri reproduciramo seksizam i patrijarhat.

Zlouporabu kritike religije i malicioznu rasističku kritiku treba osuditi, odnosno treba osuditi rasizam u svakom pojavnom obliku kao i imperijalizam. Opet, legitimna kritika rasizma i imperijalizma ne smije ići za tim da podriva i delegitimizira valjano utemeljene i argumentirane kritike mizoginih i patrijarhalnih teorija i praksi tuđih kultura.

I islamski patrijarhat i kršćanski patrijarhat zaslužuju jednaki kritički pristup. Ljevičarsko žmirenje na islamsku mizoginiju, odnosno mizoginiju u svim nezapadnjačkim kulturama je jednako antifeministički i štetno kao i desničarska zlouporaba lažne brige za dobrobit nezapadnjačkih žena.

Govoreći o Hrvatskoj i Europi, pitamo Vas, žene,…

Podržavate li poruke da je žena drugotni stvor, a i samu praksu i ustroj institucije koja doista ženu tretira kao drugotnu ne dozvoljavajući joj ni pristup poziciji s koje s u takvoj instituciji odlučuje?

Podržavate li instituciju koja sustavno nasrće na temeljna reproduktivna prava žena dok unutar te institucije žene nemaju pravo glasa?

Podržavate li instituciju koja usred pandemije AIDS-a ljudima u Africi poručuje da je upotreba kondoma gijeh?

Podržavate li instituciju koja, zahvaljujući moći koju joj i vi svojim članstvom dajete, sustavno zataškava pedofilske zločine i opstruira kazneni progon pedofila u svojim redovima, a istovremeno je opsjednuta kontrolom tuđe seksualnosti?

Podržavate instituciju koja se na vaš račun obilno financira iz proračuna govoreći vam kako je posvećenost stjecanju materijalnih dobara pogrešna?

Podržavate li klerofašistički govor mržnje s oltara i povijesni revizionizam uz slavljenje ustaških zločinaca dok u isto vrijeme ta ista institucija na školskom vjeronauku djecu uči da su ateisti krivi za zločine poput onih u Auschwitzu?

Ako vam je mučno od tolike razine licemjerja, ne budite i vi licemjerke – ako ne želite biti dio toga, imate izbor: istupite iz Katoličke crkve! Ako tražite istomišljenice, pridružite se našem Lilith Clubu!

0 Comments

Leave a Reply