Počast žrtvama iz Ahmića u Zagrebu: Dario Kordić je ratni zločinac, a ne vitez i heroj

U organizaciji Kuće ljudskih prava, Antifašističke lige Hrvatske te uz podršku članica Platforme 112 pred zagrebačkom katedralom održana je ‘tiha komemoracija’ za žrtve masakra u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO 19. travnja 1993. ubili 116 ljudi. 

Aktivisti i građani, među njima i aktivistkinje Centra za građansku hrabrost, istaknuli su 116 imena žrtava ubijenih u Ahmićima. Dariju Kordiću zamjeraju činjenicu da niti u jednom trenutku, kao niti sisački biskup Vlado Košić koji ga je dočekao, nije spomenuo žrtve Ahmića. Policija je morala čuvati prosvjednike od napada tridesetak nasilnika koji su mahali križevima i krunicama, ali se i služili nimalo kršćanskim rječnikom punim psovki i prijetnji.

  

‘Mi smo reagirajući na ono što smo vidjeli bili zgroženi. Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Mi smo htjeli pokazati da ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića. Na tom skupu se mogao prisjetiti njih i izraziti žaljenje zbog zločina‘, kazala je za ‘Hrvatsku uživo’ HTV-a Sanja Sarnavka.

Napominje da je bitna poruka koju Crkva šalje. ‘Dok papa okuplja šefove Palestine i Izraela, mi ovdje pokazujemo da slavimo nekoga samo zato što je Hrvat, a zaboravljamo žrtve samo zato jer su muslimanske vjeroispovijesti’, dodaje.

Osvrnula se i na činjenicu da je policija privela aktivista Zorana Ivančića koji je Kordiću na Plesu povikao ‘sotono, ubojico’ zbog čega je od nekoga od okupljenih dobio i udarac u glavu. ‘Policija se očito boji. Oni koji se busaju u prsa i proglašavaju se pravim Hrvatima i Hrvaticama mogu raditi što god im padne napamet i policija ne intervenira. To je strašna činjenica’, zaključuje Sarnavka.

Eugen Jakovčić na kritike kako navedene udruge selektivno brinu za žrtve kaže: ‘Kako netko tko je razuman može misliti da netko tko će stajati za nevine ubijene civile može imati selektivnu sućut prema drugim žrtvama.’

Ne smije se zaboraviti da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen te je izdržao dvije trećine kazne. Za Haški sud nije bilo nikakve sumnje da je planirao i poticao na zločin u Ahmićima. U selu Ahmići u srednjoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 bošnjačkih civila, među kojima i 35 žena i 11 djece, od kojih je najmlađe imalo tri mjeseca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju masakr je kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije je planiranje i poticanje pravomoćno na 25 godina zatvora osuđen bivši potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. HR Herceg Bosne Dario Kordić. On se 6. lipnja vratio u Hrvatsku nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Kako piše Novi list, Košić je održao molitvu, a 28. marta ove godine propovijedao na misi za Kordića pred pedesetak svećenika, među kojima su bili i Valentin Pozaić i Juraj Jezerinac.

Intelektualci i aktivisti pisali biskupima: Zločinac Kordić nije hrvatski Isus Krist!

 


0 Comments

Ostavite komentar

%d bloggers like this: