Solidarnost sa žrtvama Oluje

Published by admincourage on

Banja Luka – Sarajevo – Zagreb, 4.8.2020. 

ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS
PAMTIMO 05.08.1995. – 05.08.2020.

Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. obljetnicu vojno-policijske akcije Oluja, kao predstavnici/e civilnog društva obraćamo se građanima i građankama Hrvatske u ime onih čiji se glasovi – posebno u ovakvim, slavljeničkim, prilikama – rijetko čuju. Možemo li kao društvo – nakon 25 godina – čuti svjedočanstva druge strane koja je patila u ratu; pustiti da nas priča prognanih sunarodnjaka dotakne; priznati tuđe stradanje.

Mi, koje/i od 2014. aktivno protestiramo svake godine uoči Oluje na Trgu b. J. Jelačića u Zagrebu, želimo živjeti u društvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suočiti se s prošlošću.

Zločine ne opravdavamo drugim ratnim zločinima. Niti ih opravdavamo, niječemo, prešućujemo time što na ovaj dan govorimo o zločinima počinjenim u akciji Oluja. Naprotiv, na isti način tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjećamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organiziranom poricanju ovih ratnih zločina.

Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da će simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata. Pozivamo građane i građanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine. Još jednom podsjećamo da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinitelji.

Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati a država militarizirati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošću, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata.

 

Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb,

Centar za građansku hrabrost, Zagreb,

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu – CDTP, Banja Luka,

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK, Sarajevo,

Ženska mreža Hrvatske

 

Boris Milošević: Priča jednog Srbina iz Hrvatske

 

 

hr