Center for Civil Courage
Center for Civil Courage22/02/2024 @ 18:34
“Jedna od heroina koja se oduprla nacističkom zlu je Sophie Scholl. Dok su njeni sugrađani kukavički šutjeli pred nacistima, ova mlada djevojka prozrela je njihove zle namjere. Po cijenu svog života suprotstavila im se riječima i djelom te u najtežim trenucima ustrajala u borbi protiv nečovječnosti.
Kao članica njemačkog pokreta otpora Bijela Ruža, Sophie je zajedno sa svojim bratom Hansom i prijateljem Christopherom Probstom uhićena nakon dijeljenja letaka na Sveučilištu u Münchenu 19. veljače 1943. godine. U lecima su pozivali građane da se odupru nacističkom vođi. Prilikom ispitivanja nacisti su mladoj Sophie ponudili nagodbu: ako za dijeljenje letaka i sve aktivnosti okrivi brata i ostale članove pokreta, bit će pošteđena. Ona nije pristala. Nakon mukotrpnog ispitivanja, brat i sestra Scholl i njihov prijatelj Probst izvedeni su pred sud koji ih je proglasio krivima za izdaju, te su 22. veljače 1943. godine u pet sati poslijepodne pogubljeni.
Mlada je Sophie na suđenju objasnila svoj postupak riječima: „Netko je morao učiniti prvi korak.” Sophie Scholl nije spasila vlastiti život, no odlučno je obranila svoja uvjerenja. Zvjerski nacistički sustav nije ju uspio slomiti ni kada je govorila pred sudom niti kada je kročila prema giljotini.
Navodno su njene posljednje riječi bile:
„Kako možemo očekivati da pravednost prevagne, kada jedva da ima nekoga tko bi sebe ponudio za pravednu stvar? Kako lijep, sunčan dan, a ja moram ići.”
Njena hrabrost odgovor je svima koji se opravdavaju riječima „nismo znali” ili „nismo se mogli oduprijeti zlu”. Ona je poput drugih hrabrih ljudi vječna inspiracija svim ljudima
na svijetu. Njena hrabrost naše je zrcalo.”

Iz knjige “Humanizam za djecu ” Nade Topić-Peratović
Center for Civil Courage
5. SOPHIE SCHOLL
I dok su njeni sugrađani kukavički šutjeli, jedna mlada djevojka po imenu Sophie Scholl odlučila se suprotstaviti onima koji su nezamislivom mržnjom i nasiljem…
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage11/01/2024 @ 19:23
Povodom slavodobitnih objava vijesti o posjeti svećenika Josipu Manoliću, percipiranom kao zadnjim, još živućim kadrom bivše države uključenim u njezin nastanak, a time i posljednjim živućim spomenikom državnog ateizma, odlučile smo se osvrnuti na jedan jedva vidljiv problem našeg plemenskog društva istih takvih običaja, uključujući postupanje portala i medija koji su bez zadrške prenosili i fotografiju na kojoj se vidno nalazi osoba bez svijesti uz navedene svećenike.

Nekima bi taj prizor vjerojatno prizvao poneki trenutak s crnohumornog jugoslavenskog filmskog platna, drugima će prikupljanje jeftinih političkih bodova zazvučati odveć svakodnevno da bi na to uopće obratili pozornost, međutim, slika “starog Jože” u stanju u kakvom većina nas ne bi željela boraviti predugo, a kamoli boraviti u medijima otvara mnoga pitanja za prosječnog nevjernika/cu u snazi, dok još uspješno odolijeva nametanju religioznih sadržaja kroz medije, političke stranke te obrazovne i medicinske ustanove.

Kako bismo ateiste i humaniste poštedjeli sličnog religioznog lešinarenja pripremile smo obrazac koji smo nazvale „Sekularna (o)poruka“ – u njoj možete iznijeti svoje želje vezane za ophođenje prema vama u slučaju nemoći, bolesti i/ili smrti ukoliko ne želite koristiti usluge religioznih institucija niti biti izloženi religijskim nasrtajima.

LINK: https://www.civilcourage.hr/sekularna-oporuka/
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage27/12/2023 @ 15:40
Nema tu nimalo srama, a da ne biste i vi postali “lovački trofej” nekog samodopadnog svećenika, pratite našu stranicu.
Više o svemu ovih dana. 😉
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage18/12/2023 @ 17:40
KONAČNO! VATIKAN OSUDIO (prvog) KARDINALA NA ZATVOR!

Kardinal Angelo Becciu mora u zatvor na 5,5 godina!

Oni koji počine težak zločin i time nepovratno ukaljaju ugled Katoličke crkve moraju biti kažnjeni!

Poruka Svete Stolice je jasna: nema pardona kad se radi o financijskim malverzacijama! 😂
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage01/12/2023 @ 10:35
Danas i sutra se održava međunarodna konferencija u organizaciji udruge Domino. Pridružite nam se sutra ujutro na protuprosvijedu Hrabrih sestara, a potom na tribini u pola 11 u Radićevoj 9. 🙂
#hrabresestre #pobačajjeok

 

CENTAR NA FACEBOOKU