Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Državni dužnosnici kao da se natječu, tko će u ovih nekoliko dana međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama govoriti veće gadarije. Sad se ono što se događalo uglavnom ženama počelo događati i muškarcima. Ili zastupnika Sanadera primorati da se ispriča i prizna solidarnost s obiteljskim nasilnicim ili mu ugasiti mikrofon zauvijek.
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
25.11., na dan Međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama, prosvjednice iz Ženska Udruga Izvor doživljavaju strukturalno nasilje od policajaca koji ne poznaju zakon. Nemaju ništa pametnije za učiniti, nego zapisivati žene koje prosvjeduju (pridržavajućo se epidemioloških mjera).

NIJE ZABRANJENO SNIMATI POLICIJU NA JAVNOM MJESTU.
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Predsjednik Bolivije, Luis Arce, prošlog je petka inaugurirao Sabinu Orellanu za novu ministricu kultura, dekolonizacije i depatriarhalizacije. Sabina Orellana je autohtona žena kečuanske nacionalnosti, feministkinja i aktivistkinja Nacionalne konfederacije Campesine, urođeničkih i autohtonih žena Bolivije.

Objasnila je da se kolonijalizam i patrijarhat temelje na uspostavljanju nejednakih i nepravednih odnosa, pa dekolonizacija i depatrijarhalizacija preokreću tu nejednakost između nacionalnosti i muškaraca i žena. Zato je pozvala na "dekolonizirane, depatrijarkalizirane domovine, ponosne na svoje korijene i svoje veliko autohtono kulturno bogatstvo".

"Mislim da će ovo biti najbolje naslijeđe za naše sinove i kćeri koji žive u multinacionalnoj državi Bolivija", napomenula je. ❤️
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
u 14:15 nam se prijavila 100. žena na naš projekt "Hrabre sestre"!
U tu čast objavljujemo naš prvi promotivni film! Slobodno ga šerajte 🙂

(Uz zahvalu Sébastien Thibault Illustrations, koji nam je odobrio korištenje njegove ilustracije, posebna zahvala ide nekadašnjoj polaznici naših humanističkih radionica koja je osmislila i izradila ovaj film)
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Jeste li i vi u skupini od 40 do 50 posto žena u Europskoj uniji koje su na radnom mjestu doživjele neki oblik sekusalnog uznemiravanja?
Ispunite anketu. Hvala vam!
Center for Civil Courage
Center for Civil Courage
Prema statistici svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici, a godišnje u Hrvatskoj čak 22-45 žena ubije njihov partner, trenutni ili bivši.
Na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih, dobrim dijelom zato što se žrtve silovanja stigmatizira kada progovore o traumi.
Više od 90 posto obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je nad ženama.
Medijska relativizacija takvih zločina, pogotovo kada to čine javne osobe, za žrtve znači novo proživljavanje traume, dok počinitelju umanjuje krivnju.
Riječi izgovorene u javnom prostoru moraju biti lišene mizoginije i seksizma, a seksualno nasilje se ne smije relativizirat.
Novinare i predstavnike medije potrebno je educirati kada je riječ o izvještavanju o nasilju nad ženama jer dosadašnja je praksa poražavajuća.
Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
 

 

 


0 Comments

Leave a Reply