Glasaj protiv

unnamed

Sa konferencije za novinare kojom se poziva na marš “Glasam protiv” prenosimo u cjelosti izjavu glasnogovornika Glasa razuma – pokreta za sekularnu Hrvatsku i potpredsjednika Centra za građansku hrabrost.

U ime Glasa razuma – pokreta za sekularnu Hrvatsku pozivam sve ljude dobre volje da nam se u subotu pridruže na maršu solidarnosti, a da u nedjelju glasaju protiv homofobne klerikalne incijative. Posebno se obraćam vjernicima u čije je ime militantni red Opus Dei zaogrnut plaštom tzv. udruge “U ime obitelji” i obilato novčano i logistički potpomognut crkvom, pokrenuo ovaj diskriminatorni referendum da ne pokleknu pred lažima i zastrašivanjima kako su pederi isto što i pedofili, koji će se, ako ih se ne zaustavi ustavnom definicijom braka, sutra dočepati njihove djece i na sve druge sotonske načine upropastiti ovo društvo.

U nedjelju se neće glasati Za ili Protiv obitelji. Pitat će vas jeste li za to da se na dulji rok onemogući najnezaštićenijima među nama da uživaju ista prava koja imamo mi. Ako smatrate suprotno Isusovom nauku da vi, a ne Bog, imate pravo suditi o i nekome, zaokružiti ćete ZA. Ako su vam na srcu one čiste poruke koje ste kao djeca prigrlili iz Biblije, a ne govor mržnje koji širi kler i članice i članovi Opusa Dei, zaokružiti ćete PROTIV. Bogati pojedinci koji kroz razne poslovne odnose s crkvom hine čuvare hrvatske tradicije žele od Hrvatske napraviti crkvenu državu koja bi po planovima Vatikana trebala reevangelizirati Europu. Mi još ne znamo što će po tom pitanju poduzeti njihov vrhovni poglavar Franjo, ali kao građani ove zemlje, čija je bitna ustavna odrednica sekularnost, ne smijemo dopustiti da se država miješa u vjerske slobode, ali isto tako ni da nas crkva koristi kao sredstvo za preuzimanje političke moći.

UStavZa vrijeme prve Jugoslavije crkva se dogovorila s kraljem o podjeli moći, a najpoznatiji hrvatski borac protiv tog dogovora, zbog čega je na koncu platio glavom, bio je Stjepan Radić. O njemu danas iz usta crkvenjaka nećete čuti ništa. Današnji političari koji se kite imenom Radićeve stranke, također ga ne spominju i vjerno su upregnuti u klerikalna kola. O kojoj mi to hrvatskoj tradiciji pričamo? Jesmo li stvarno tako kratkog pamćenja? Za očajno ekonomsko i socijalno stanje u kojem se nalazimo krive su sve dosadašnje vlasti, a ne manjine poput LGBT zajednice, Srba, Roma, djece s posebnim potrebama, slijepih…

Crkva godišnje temeljem ugovora sa Svetom stolicom od države dobije oko milijardu kuna. Klerici nikome u državi ne polažu račun što s tim novcem rade, ne plaćaju poreze iako se bave i profitabilnim aktivnostima. Bogati pojedinci iz Opusa Dei ne žele otkriti imena svojih donatora navodno u strahu da se istima što ne dogodi. Kakva opasnost bogatim vjernicima donatorima može prijetiti u društvu za kojeg se crkva voli pohvaliti da je 84 posto katoličko? Zar vam to nije sumnjivo? Zar vam ne bi bilo sumnjivo da neka stranka prima ogromne donacije, a šuti o donatorima? Biste li pomislili da je po srijedi prljav novac korupcija?

I zato, još jednom pozivam sve vjernike i sve druge ljude dobre volje da ne pokleknu pred klerikalnim obmanama i zastrašivanjima, te da nam se u subotu priključe na maršu solidarnosti, a u nedjelju na glasačkom listiću zaokruže PROTIV. To će biti korak naprijed prema Hrvatskoj kao zemlji istinski jednakopravnih građana, u kojoj će se poštovati prava i slobode vjernika, a neće se diskriminirati građane koji su po bilo kojoj osnovi manjina!

Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku

Protiv

A constitutional referendum was held in Croatia on 1st December 2013. The proposed amendment to the constitution would define marriage as being a union between a man and a woman, which would create a constitutional prohibition against same-sex marriage.

The referendum was called after a conservative organization U ime obitelji (“In the Name of the Family”) gathered more than 700,000 signatures in May 2013 demanding a referendum on the subject. The initiative was supported by conservative political parties, the Catholic Church as well as by several other faith groups. The ruling left-wing coalition opposed the amendment along with numerous human rights organizations and the majority of the Croatian media.

The group Citizens Voting Against was formed from 88 civil society organizations (led GONG, Center for Peace Studies and Zagreb Pride), supported by numerous public persons, film actors and actresses, academics, activists and politicians, including media. Center for Civil Courage was also one of the supporters.

Voters were asked the question:

Are you in favor of the constitution of the Republic of Croatia being amended with a provision stating that marriage is matrimony between a woman and a man?

After the initiative gathered enough signatures to hold a referendum, it was widely speculated that the referendum would still not be held. The political willingness in the Sabor to call a referendum was uncertain given that a left-wing coalition which opposed the proposed amendment held a majority of the seats. However, in a session held on 8 November, the Sabor voted to call a national referendum, with 104 votes in favour, 13 against and five abstentions. 

After a two-day session, on 14 November the Constitutional Court of Croatia announced their judgment and pronounced that there is no reason to over-rule the parliamentary vote on the referendum. The judges emphasized that the constitutionality of the referendum itself was not considered, because they believed that the Sabor had expressed its legal willingness to deem the referendum question compliant with the Constitution. However, they further emphasized that any possible amendment to the Constitution that defined marriage as a union of man and woman could not affect further development of the legal framework of the institution of extramarital and same-sex unions. The Constitutional Court did not rule on the constitutionality of the referendum because it was not officially requested to do so by the Croatian Parliament. The judges were divided in opinion on whether the Constitutional Court should review the constitutionality of the referendum. Several of them pointed out that the Constitutional Court must give a statement on what the constitutional definition of marriage means for the position of LGBT minorities in Croatia. Others explained that the Constitutional Court did not need to respond to citizen proposals, because only the Sabor had the right to request a review of the constitutionality of the referendum question, which it has refused to do when deciding to call a referendum.

On the 1st of December 2014, 37.9% of eligible voters voted. After processing all of the ballots, the State Election Commission announced that 65.87% voted yes, 33.51% no, and 0.57% of ballots were disregarded as invalid.

source