Feministička solidarnost Centra za građansku hrabrost je glasna i nepokolebljiva, jer feministička solidarnost nisu sramežljivo promrmljane riječi potpore, čija je jedina svrha smirivanje vlastite građanske savjesti.

Naša feministička solidarnost započinje odlukom da saslušamo ispovijest Druge osobe, da čujemo njezino iskustvo, njezine vrijednosti, stavove i odluke. Da riječima damo prostor i vrijeme kako bi bile izrečene njezinim glasom… biti solidarna znači razumijeti priču Druge

Biti solidarna znači ne zaustaviti se na razumijevanju i suosjećanju, nego aktivno i vidljivo svoje vlastito biće solidarizirati s osobom uz koju smo. Biti solidarna znači svjesno prihvatiti u kojem svijetu moći živimo i sebi priznati da nepatvorena i nesebična solidarnost s drugima i različitima nije moguća ako ne postoji spremnost za dekonstrukciju diskriminacijskog sustava – sustava koji je i doveo do potrebe za solidariziranjem – iz korijena, pa i po cijenu dekonstrukcije vlastitog identiteta i privilegija, izgrađenih na temeljima istog. U feminističkoj solidarnosti nismo bitne mi i “naše” – nego je bitna Druga, njena prava, njen identitet i integritet.

Feministička solidarnost za nas znači biti dio protesta, znajući da naša vidljivost, naša tijela – uz opasnost nasilnih napada – znači jaču potporu obespravljenima nego stotinu izjava podrške. Biti solidarna znači – u ime onih koji tu snagu (još) nemaju – biti aktivna, glasna, neponizna, neposlušna, nelojalna, prkosna i destruktivna prema svim vidovima diskriminacije!

Feministička solidarnost aktivista/kinja Centra za građansku hrabrost nadahnuta je politikom ženske solidarnosti aktivistkinje Lepe Mlađenović..

Ženska solidarnost Lepe Mlađenović

Women’s Solidarity by Lepa Mlađenović