Naša udruga se vodi građanskom hrabrošću koju je ponudio prof. dr. Esad Bajtal:

“U tom kontekstu, hrabrost služenja razumom pokazuje se kao temelj etičkog profiliranja individue; tj. hrabrost služenja vlastitim razumom, postaje osnovom javnog životnog (građanskog) stava koji se (psiho)politički artikulira kao odvažno samopotvrđivanje individualnog sopstva u otporu spram opresivne, ili na neki drugi način civiliziranim uzusima življenja neprihvatljive vladavine vlasti. Tu hrabrost samopotvrđivanja sopstva kao razumnog bića odlučnog da samostalno misli sebe –u svijetu ovdje nazivamo – građanska hrabrost.”

Dakle, građanska hrabrost se mora probuđivati individualno u nama. Primjeri osobne hrabrosti pojedinaca i pojedinki kroz povijest nas trebaju osnaživati da udružujemo individualno osviještenu građansku hrabrost kako bi se jače mogli oduprijeti raznim sustavnim nasrtajima. Znači, sustav nije rješenje već problem.

Bilo da se opiremo opresiji vjerske, nacionalne, političke ili neke druge većine, opiremo se sustavu jer su sve te opresije njegov temelj – a on na našim prostorima nije ni demokratski, a ponajmanje građanski.

 

Polazišna točka za buđenje građanske hrabrosti je naša vlastita savjest.

“Građanski hrabar je samo onaj ko (sam pred sobom, pred svojom savješću), nema hrabrosti da bude kukavica. Samo onaj, ko se, umjesto Drugog, boji Sebe Samog”, citiramo opet profesora Bajtala.

Može se to i narodski reći: “Građanski hrabar je onaj tko se ne plaši pogledati u ogledalo”. Kada se u nama probudi naša savjest i razvijemo suosjećanje s drugima, spremni/e smo za građanski hrabro djelovanje.

 

Od nekonformističkog života gore je živjeti život u kukavičluku i negaciji vlastitog identiteta.