26. studenog 2011. u Zagrebu osam žena iz ateističke zajednice osnovale su feministički i slobodnomisliteljski kružok Lilith Club.

Kružok je dobio ime po ženskom liku iz židovske mitologije – Lilith, jer su osnivačice kluba bile inspirirane njenom borbom za ravnopravnošću spolova i odbijanjem božjeg i muškog autoriteta. Prema mitologiji Lilith (hebr. לילית) je prva Adamova žena koja je, poput njega, stvorena iz zemlje.

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. (Knjiga Postanka, 1:27)

Na osnovu istog načina postanka Lilith je zahtjevala ravnopravnost s Adamom i nije mu se htjela podčiniti. Lilith reče: “Mi smo ravnopravni, jer smo stvoreni iz iste zemlje.” (iz srednjovjekovnog teksta Alphabet Bena Sira, 23a-b). No kako se nije uspjela izboriti za jednak položaj, u ljutnji je izgovorila božje ime i napustila raj. Bog je poslao tri anđela da je mole za povratak, no ona je odbila vratiti se Adamu, pa ju je Bog prokleo da postane demon. No, vremenom Lilith je postala ikona osobne i seksualne slobode.

U ozračju neoliberalnog kapitalizma vlasti i religijske institucije u mnogim zemljama provode retradicionalizaciju društva. U suradnji s ekstremnom desnicom ili religijskim fundamentalistima, religijske organizacije žele imati potpunu kontrolu nad ženskim tijelom i umom, radi ostvarivanja hegemonije konzervativne i religijske ideologije. 

Feminizam treba kritizirati sve patrijarhalne ideologije i elemente kulture, uključujući i religijske, bez obzira o kojoj/čijoj se religiji radi. Ni judeizam, ni kršćanstvo, ni islam ni budizam, ni hinduizam (da nabrojimo samo najveće svjetske religije) nije monolitan, ali itekako sadrže mizogine elemente.

Što se tiče svijesti žena o potlačenosti, svaki feminizam polazi od pretpostavke da ne postoji dostatna svijest o potlačenosti žena i da sve u većoj ili manjoj mjeri reproduciramo seksizam i patrijarhat.

Zloupotrebu kritike religije i malicioznu rasističku kritiku treba osuditi, odnosno treba osuditi rasizam u svakom pojavnom obliku kao i imperijalizam. Opet, legitimna kritika rasizma i imperijalizma ne smije ići za tim da podriva i delegitimizira valjano utemeljene i argumentirane kritike mizoginih i patrijarhalnih teorija i praksi tuđih kultura.

I islamski patrijarhat i kršćanski patrijarhat zaslužuju jednaki kritički pristup. Ljevičarsko žmirenje na islamsku mizoginiju, odnosno mizoginiju u svim nezapadnjačkim kulturama je jednako antifeministički i štetno kao i desničarska zlouporaba lažne brige za dobrobit nezapadnjačkih žena.

Pitamo Vas, žene…

Podržavate li poruke da je žena drugotni stvor, a i samu praksu i ustroj religijskih institucija koje doista ženu tretiraju kao drugotnu ne dozvoljavajući joj ni pristup poziciji s koje se u takvim institucijama odlučuje?

Podržavate li institucije koje sustavno nasrću na temeljna reproduktivna prava žena dok unutar tih institucija žene nemaju pravo glasa?

Podržavate li institucije koje, zahvaljujući moći koje joj i vi svojim članstvom dajete, sustavno zataškava pedofilske zločine i opstruira kazneni progon pedofila u svojim redovima, a istovremeno je opsjednuta kontrolom tuđe seksualnosti?

Ako vam je mučno od tolike razine licemjerja, ne budite i vi licemjerke – ako ne želite biti dio toga, imate izbor: Istupite iz vaše religijske organizacije! Ako tražite istomišljenice, pridružite se našem Lilith Clubu!

Ženski kružok Lilith Club promiče feminističku kritičku i slobodoumnu žensku misao te se aktivistički suprotstavlja opresivnom, mizoginom religijskom, kulturnom i društvenom nasilju protiv žena. Ženski rodni aspekt je istaknut zbog specifičnog položaja ženskog subjekta (ili objekta) u okviru mitskog i religijskog promatranja svijeta i uloge racionalne spoznaje u kritici takvih svjetonazora i u promišljanju njihove alternative.