Centar za građansku hrabrost vam nudi sve potrebne informacije i dokumente o ispisu iz Rimokatoličke crkve. Iz iskustva drugih osoba, koji su koristili naše savjete, donosimo vam najnovije informacije (siječanj 2024.).

U slučaju dodatnih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte naše savjetovalište – osim osnovnih informacija nudimo i moralnu podršku za sve osobe koje žele istupiti iz svojih religijskih organizacija.

Postupak istupa/ispisa iz Rimokatoličke crkve:

Iskucati i ispuniti ili ispuniti u word dokumentu pa iskucati:

  • Deklaraciju o istupanju iz Rimokatoličke crkve
  • Popratno pismo s pojašnjenjem o pravu na istupanje iz Crkve
  • te kao privitak dodati crkveni dokument

Najlakše je vlastoručni potpis na Deklaraciju ovjeriti kod javnog bilježnika. Time se validira identitet potpisnika te se sprječava mogućnost polemiziranja biskupa i župnika oko toga je li je istupitelj/ica svojevoljno, bez prisile, potpisao/la deklaraciju, odnosno sprječava se sumnja u vjerodostojnost deklaracije kao izražavanje slobodne volje bez ičije prisile.

Ovjereni original Deklaracije šaljete župi, a kopiju biskupiji.

Ovjerenu deklaraciju, potpisano popratno pismo te interni crkveni dokument preporučeno s povratnicom poslati na dvije adrese:

  • Župni ured gdje ste kršteni (ako niste sigurni, a nemate koga pitati pokušajte u župi grada gdje ste rođeni ili gdje ste živjeli kao beba/dijete)
  • Biskupski ordinarijat – biskupija u kojoj se nalazi župa u kojoj ste kršteni

A kako izgledaju odgovori pogledajte ovdje: odgovor iz biskupije i odgovor iz župe (ova procedura ispisa je trajala manje od dva tjedna).

Pojašnjenje:

Rimokatolička Crkva nema pravo nikoga prisilno zadržavati u svom članstvu, bez obzira na njihova teološka tumačenja, koja bi samo njima išla u prilog (kao npr. motu proprio Omnia in mentem, kojim su uklonili formalni čin otpada/istupa iz Zakonika kanonskog prava).

Zanimljivi linkovi: