Statut Centra

Statut Centra 2015. god.

Naziv udruge: Centar za građansku hrabrost
Skraćeni naziv udruge: Hrabrost
Engleski naziv udruge: Center for Civil Courage
Skraćeni engleski naziv udruge: Courage
Sjedište: 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 78618275017
Mail adresa: info@civilcourage.hr
Internet adresa: https://www.civilcourage.hr/
Godina osnutka udruge: 2011.
Broj računa udruge je:  IBAN HR6823600001102930371 (Swift Code ZABAHR2XX)
Banka: Zagrebačka banka d.o.o., 10 000 Zagreb, Hrvatska

Udruga je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija.

Uvjeti korištenja naše stranice

Ciljevi udruge

Udruga je osnovana sa ciljem osvješćivanja i osnaživanja građanki i građana, promicanja i poticanja građanske hrabrosti, osviještenih vrijednosti humanističke misli i slobodoumlja, slobode savjesti i mišljenja, slobodnog javnog izražavanja misli i uvjerenja, znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te feminističke etike odgovornosti i solidarnosti u zaštiti ljudskih prava i ravnopravnosti.

Vođena feminističkom teorijom i aktivizmom, Udruga se aktivno zalaže za iskorjenjivanje svih oblika patrijarhalnog nasilja, iskorištavanja, kontrole i diskriminacije žena te svih drugačijih i različitih, na temelju rase, nacionalne pripadnosti, životne dobi, rodnog izražavanja i/ili identiteta, seksualne orijentacije kao i interseksualnih karakteristika, kulturoloških, ideoloških, mentalnih ili tjelesnih razlika.

Udruga promiče osviještene vrijednosti evolucijskog humanizma i slobodoumlja, načelo sekularnosti, te potiče slobodno i kritičko mišljenje, znanstvenu i racionalnu spoznaju, kulturno i umjetničko stvaralaštvo. Udruga se također zalaže za jačanje kulture etike odgovornosti, suočavanja sa prošlošću, kulture kažnjivosti zločina, te solidarnosti sa žrtvama tj. preživjelima svih vidova nasilja. Udruga se aktivno suprotstavlja posebice fašizmu, rasizmu, (hetero)seksizmu, mizoginiji, antropocentrizmu, etnocentrizmu i ksenofobiji.

Područja djelovanja Udruge

sukladno cilju/ciljevima su:
– DEMOKRATSKA POLITIČKA KULTURA
– KULTURA  I UMJETNOST
– LJUDSKA PRAVA
– MEĐUNARODNA SURADNJA
– OBRAZOVANJE, ZNANOST I ISTRAŽIVANJE
– SOCIJALNA DJELATNOST

Članstvo Udruge u međunarodnim organizacijama

Humanists International