Kip Gospe u školi

Published by admincourage on

“Que soy era Immaculada Councepciou”. “Ja sam Bezgrešno Začeće”, značenje je natpisa ispred nestvarno velikog kipa Gospe kojeg učenici Osnovne škole Šime Budinića ovih dana pokušavaju prevesti. Natpis je to, a i kip, identičan onome u Lourdesu, gdje se Gospa prema vjerovanju katolika ukazala djevojčici Bernardici.

Spomenuta vjerska instalacija u školskom prostoru učinjena je prije godinu dana, a mediji su za tu činjenicu doznali s debelim zakašnjenjem. Najprije se u lipnju udruga Građanska hrabrost iz Zagreba obratila nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, upozorivši kako se u toj školi, prema njihovom mišljenju, ne poštuju načela sekularne države. Znatno kasnije, tek u rujnu, novinari su s istim pitanjem pritisnuli i resornog ministra Vedrana Mornara, tijekom njegova boravka u Zadru. No, prije ministrova odgovora, budući da je Mornar konstatirao kako je “ravnatelj odgovoran za sve što se zbiva u školi”, evo kako postavljanje spomenutog uprizorenja vidi Ivan Čular, ravnatelj škole.

“Za sve što radim imam potrebne dozvole i suglasnosti. Kip Gospe Lurdske, visok 1,2 metra, koji je školi donirala akademska kiparica Nelka Čular, moja sestra, postavljen je željom i uz podršku učitelja, učenika i njihovih roditelja. Sve su relevantne institucije konzultirane, suglasnost je dalo Ministarstvo prosvjete, kao i Zadarska nadbiskupija, a kad sve bude gotovo kip će blagosloviti nadbiskup Želimir Puljić”, rekao je ravnatelj i dodao kako to nije njegova zadnja kad je posrijedi unutarnje uređenje školskoga prostora. “Ispred kipa ćemo postaviti tepih, a na bočnim zidovima vjerske slike. Tada će sve blagosloviti nadbiskup”, otkrio je ravnatelj Čular.

(izvor)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kaže pomoćnica ministra Sabina Glasovac, upoznato je s ovim slučajem.

– Centar za građansku hrabrost iz Zagreba nam se obratio dopisom u kojem su ukazali na kršenje sekularnih načela države s obzirom da se u hodniku Osnovne škole Šime Budinića nalazi slika Gospe. Ministarstvo je odmah reagiralo  te zatražilo očitovanje škole. U očitovanju, kojeg nam je 4. kolovoza dostavio ravnatelj Čular, naglašava se da je kip Gospe postavljen na kraju hodnika, uz učionicu za vjeronauk, te da ga mogu vidjeti samo učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka, a u školi je takvih 97 posto, kaže Glasovac.

(izvor)

Dopis Ministarstva

Očitovanje
škole

 


Otvoreno pismo

MINISTARSTVU ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

Gospodinu Ministru prof. dr. sc. Vedranu Mornaru

Poštovani gospodine Ministre,

u vezi postavljanja kipa Gospe u hodniku O.Š. „Šime Budinića“ u medijima je objavljeno sljedeće: „Ministrova pomoćnica Sabina Glasovac rekla je da im se do sada nitko nije žalio na svetiše u hodniku“. No, upravo je gospođa Glasovac 17. srpnja 2014., temeljem podneska Centra za građansku hrabrost, zatražila o tome očitovanje ravnatelja predmetne škole Ivana Čulara, o čemu imamo pisani dokaz.

Kao čelna i odgovorna osoba Ministarstva iz kojega je potekla laž kojom se obmanjuje javne medije, a onda i čitavu javnost, trebali biste objasniti javnosti zašto je to učinjeno i što mislite poduzeti u vezi s time.

Zagreb, 25. rujna 2014.

S poštovanjem,

Predsjednica Upravnog odbora Protagore

Vesna M. Puhovski, prof.


Ravnatelj “riješio“ problem kipa u školi – Gospa Lurdska ostala netaknuta i na svom mjestu, no ograđena – zidom i vratima!

(izvor)