Povodom gostovanja Judith Reisman u Saboru

Published by admincourage on

Hrvatski Sabor
Trg sv. Marka 6
Josip Leko, predsjednik

na znanje:
Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH
Ivo Josipović, predsjednik RH

OTVORENO PISMO POVODOM GOSTOVANJA JUDITH REISMAN U HRVATSKOM SABORU

Poštovani predsjedniče Hrvatskog Sabora,

izražavamo zgražanje medijskim najavama da će u prostorima Hrvatskog Sabora u četvrtak 31. siječnja 2013. u 11:00 h nastupiti američka pseudoznanstvenica Judith Reisman poznata u svijetu po sustavnom zalaganju za kršenje ljudskih prava homoseksualaca i banaliziranju holokausta. Pozivamo Vas da shodno svojoj funkciji zaštitite dignitet institucije kojom predsjedate i spomenutoj otkažete gostoprimstvo.

Naime, poznato je da Reisman tvrdi da je nacizam i holokaust uglavnom stvorio njemački homoseksualni pokret te da je pristaša povijesno revizionističkih ideja predstavljenih u knjizi ‘Ružičasta svastika’.

Zgrada Hrvatskog Sabora je simbol naše državnosti, odnosno vrijednosti koje se Republika Hrvatska obavezala štititi svojim Ustavom i potpisom na međunarodnim poveljama o ljudskim pravima, a upravo te vrijednosti bi nastupom Judith Reisman bile dovedene u pitanje.

Njezin boravak u Hrvatskoj trebao bi biti vrhunac višemjesečne kampanje klerikalnih krugova, koji se protive primjeni 4. modula Zdravstvenog odgoja u školama. Lažno predstavljena kao znanstvenica Judith Reisman je u Hrvatsku dovedena da bi znanstvene temelje 4. modula prikazala kao plod “zločinačko homoseksualno-pedofilskog” rada Alfreda Kinseya.

Klerikalna kampanja protiv sekularnosti i ustavnog poretka RH, a koja svoje “znanstveno utemeljenje” nalazi u djelovanju Judith Reisman, sve više poprima nasilna obilježja, odnosno izaziva nasilne posljedice. Iz usta klerikalaca čuje se da u Hrvatskoj neće biti mira, sije se govor mržnje protiv seksualnih manjina, poziva se na novu Oluju. Javne osobe koje zagovaraju umjetničku slobodu naspram cenzorskih pritisaka klerikalnih krugova u slučajevima plakata za Gavellinu predstavu “Fine mrtve djevojke” i film “Svećenikova djeca”, bivaju izložene prijetećim mailovima, pozivima, a prijeti se i nastavnicima koji bi trebali predavati po programu 4. modula Zdravstvenog odgoja.

Djelovanje Judith Reisman izgubilo je odavno bilo kakav značaj u njenoj domovini i ona zadnjih godina nastupa u sličnim klerikalnim kampanjama po Trećem svijetu. Hrvatska je na pragu da postane članica EU i smatramo da bi nastup spomenute u Hrvatskom Saboru predstavljao gaženje Ustava i njegovih vrijednosti, te civilizacijskih i državno-političkih težnji naše države.

Zagovornici smo vjerskih sloboda i slobode izražavanja; nemamo ništa protiv toga da ona o zdravstvenom odgoju debatira sa stručnjacima koji su na njemu radili u medijima ili na javnim tribinama, ali ne možemo zamisliti niti jedan parlament uljuđene zemlje koji bi ugostio osobu koja zastupa ideje suprotne ljudskopravaškim vrijednostima, a kojima se širi mržnju i potiče na nasilje, te vas još jednom pozivamo da Judith Reisman otkažete gostoprimstvo.

U Zagrebu, 28. siječnja 2013.

Građanska inicijativa Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku
za glasnogovornika, Željko Peratović

Pismo supotpisuju:
udruga David, Protagora,
Centar za građansku hrabrost,
Građanska akcija,
Inicijativa Nisam vjernik,
B.a.b.e,
Centar za LGBT ravnopravnost,
udruga Neki novi klinci,
GONG,
CESI,
Documenta,
Centar za ženske studije,
Ženska mreža Hrvatske


Američka aktivistica Judith Reisman i britanski novinar Timothy Tate danas su, na poziv Kluba zastupnika HDZ-a, dijelu oporbenih zastupnika i gostima održali u Hrvatskom saboru predavanje o izazovima uvođenja spolnog odgoja u hrvatske škole, koje je tijekom rasprave ocijenjeno prvorazrednim ideološkim i svjetonazorskim pitanjem o kojemu je tek potrebno pokrenuti dijalog stavljajući u fokus prava i interese djece.

Uz izniman interes medija, u gotovo dvosatnom razgovoru s Reisman sudjelovali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i predsjednica HSP dr. A. Starčević Ruža Tomašić. Od gostiju, raspravu su poslušali i predstavnici Crkve, građanskih udruga, te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, odvjetnik Zvonimir Hodak i HRT-ova novinarka Karolina Vidović Krišto.

Studenti Medicinskog fakulteta ogorčeni zbog predavanja Judith Reisman