Prestanite veličati ratne zločince!

Published by admincourage on

Kao dio Ženskog suda, Centar za građansku hrabrost supotpisuje priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Centar za žene žrtve rata – ROSA, Ženska mreža Hrvatske i Ženski sud – feministički pristup pravdi pozdravljaju zaključke Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojim su šestorica bivših vođa Herceg Bosne proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja hrvatske dominacije na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je proglašena takozvana Hrvatska Zajednica Herceg Bosna.

Logor Dretelj

Žalbeno vijeće je potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) izvodilo je vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo a koji su doveli su do masovnih hapšenja i zatvaranja tisuća muslimanskih civila; razdvajanja muškaraca od žena, djece i starijih; zatočenja u nehumanim uvjetima u jedinstvenoj mreži zatočeničkih centara HVO-a; ubojstava i počinjenja mnogih drugih zločina. Prlić, Stojić, Petković i Ćorić su također osuđeni za zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Pozivamo Vladu RH i Hrvatski sabor da prihvate odluku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, suoče se s utvrđenim povijesnim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina. Suočavanje s počinjenim zločinima omogućava građanima i građankama odbacivanje vrijednosnih stavova, kulturnih obrazaca i modela koji su proizveli ratne zločine.

Odgovorni predstavnici državnih institucija trebaju promovirati prihvaćanje činjenica utvrđenih ovom presudom kao osnovu za afirmaciju mirotvorstva, jedne od naviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Patnja žrtava mora biti priznata.

Zahtijevamo od nadležnih institucija Republike Hrvatske hitno procesuiranje svih počinitelja s obzirom da veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika, zapovjednika i izvršitelja još uvijek nije priveden pravdi za počinjene zločine iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosuđu.

Zahtijevamo od institucija Republike Hrvatske da smjesta prestanu veličati osuđene ratne zločince i njihove zločine te da sankcioniraju svako takvo veličanje sukladno Kaznenom zakonu.

Tražimo hitno uklanjanje i sankcioniranje veličanje ratnog zločinca Slobodana Praljka na Trgu bana Jelačića.

Nela Pamuković
za Centar za žene žrtve rata-ROSA
Bojana Genov, Mirjana Kučer, Sanja Juras i Biserka Momčinović
za Žensku mrežu Hrvatske