Povodom prisilne molitve u Kninu

Published by admincourage on

Na zajedničkoj maturalnoj zabavi Srednje strukovne škole “Kralja Zvonimira” i Srednje škole “Lovre Montija” u Kninu odbor koji je organizirao večeru zatražio je od učenika da sudjeluju u blagoslovu i molitvi. Ravnatelj i dio nastavnika smatrali su da je to nedopustivo jer oko 25 posto učenika ovih škola nisu katolici, pa su razrednice od ravnatelja zatražile da ih zaštiti od diskriminacije. Molitvu su ipak održali. 

Dvije profesorice i ravnatelj Srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se zadnjih dana na meti lokalnog HDZ-a, crkve i braniteljskih udruga, a sve zato što su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturalne večeri.

Nakon medijskih napisa i direktnog obraćanja glavnih protagonistica skandala oko nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri, udruge Centar za građansku hrabrost i Protagora odlučile su napisati pismo Vedran Mornaru, ministru znanosti i obrazovanja u kojem su uputili apel za zaštitu prava nastavnica koje su skupile hrabrosti usprotiviti se religijskoj nasrtljivosti u javnoj školi.

O maturi na službenim stranicama


Ministarstvo znanosti, odgoja i obrazovanja RH
Uprava za odgoj i obrazovanje
Donje Svetice 38, 10000 Zagreb
Zagreb, svibanj 2015.
Poštovani,

informirani medijskim napisima i direktnim obraćanjem glavnih protagonistica skandala oko nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri jedne srednje škole u Kninu, odlučili smo vam uputiti apel za zaštitu prava nastavnica koje su skupile hrabrosti usprotiviti se religijskoj nasrtljivosti u javnoj školi u kojoj rade, kao i učenika i njihovih obitelji koji su diskrimirani prisilom sudjelovanja u obredu religije koju ne prakticiraju. Kako vam je poznato, Ustav Republike Hrvatske propisuje slobodu vjeroispovijesti i drugog stava, kao i jednak položaj i odvojenost svih vjerskih zajednica od države, stoga je nedopustivo da se zaposlenici i učenici jedne javne škole prisiljavaju na sudjelovanje u religijskom obredu, odnosno da se institucija škole i zajednička proslava maturalne večeri zlorabi za grubo religijsko nametanje. Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Od samog nametanja katoličkog religijskog obreda svima, još je skandaloznije ono što je uslijedilo nakon što su spomenute nastavnice izrazile svoje negodovanje pozivajući se na Ustavom zajamčenu ravnopravnost svih građana pogrešno povezujući slobodu savjesti s multietničkom zajednicom u kojoj žive i rade. Naime, smatramo da svatko bez obzira na etničko porijeklo i nacionalnost, bez obzira i na religijsku pripadnost drugih članova vlastite obitelji, ima pravo odabrati vlastiti (i)religijski stav i da tu slobodu ispovijesti ne trebamo ograničavati poistovjećivanjem religije i nacije.  Bez obzira na to, nastavnice su svakako bile u pravu kad su ukazale na diskriminacijski karakter nametanja katoličkog obreda svima u okviru službene proslave mature nakon čega su uslijedili postupci koje ne možemo ocijeniti drugačije nego kao poziv na javni linč. Naime, na Facebook stranici HDZ-ove mladeži osvanula je poruka kojom se nastavnice lažno optužuje da su se protivile izvođenju državne himne čime ih zapravo žele ocrniti kao svojevrsne „neprijateljice naroda“. Na katoličkom portalu mir.hr (da, naziv je vrlo ironičan s obzirom na objavljeni sadržaj) tvrdi se kako nastavnice i ravnatelj škole “nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade“ te im se predbacuje “nedostatak kulture” i “diktatura ateizma”. U istom je tonu i “izvještaj” s maturalne večeri koja je održana 15. svibnja, a na kojoj je svećenik ipak održao blagoslov. Prosvjetare koji su se tome protivili i u ovom se tekstu optužuje da su komunisti, a predbacuje im se i da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako “na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočili vlastiti intelektualno-društveni doseg” pri čemu su javno objavljena i imena nastavnica što ne možemo protumačiti drugačije nego kao poziv na javni linč. Da stvar bude apsurdnija, navodi se kako su nastavnice i ravnatelj proslavu mature iskoristili za nametanje vlastite ideologije – dakle Crkva još jednom pokazuje svoj cinizam sugerirajući da je svako protivljenje agresivnom nametanju katoličanstva svima – opasna ideologija koju treba eliminirati, dok se samo nametanje katoličanstva kao službene državne religije prezentira kao valjda nešto što je s onu stranu ideologije, dok je zapravo riječ o grubom ideološkom nametanju.

Zbog svega ovoga od vas tražimo da zaštite kako prava nastavnica protiv kojih je usmjeren ovaj govor mržnje, tako i prava svih učenika i njihovih roditelja kojem je suprotno prisiljavanje na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju.

S ovom praksom često se susrećemo pa tražimo i  ovom prilikom da svim javnim školama pošaljete upozorenje kako se nikoga ne smije prisiljavati na sudjelovanje u bilo kakvom religijskom obredu i kako se takvi obredi ne smiju održavati u okviru zajedničkog školskog programa i popratnih aktivnosti, već se takvi događaji trebaju organizirati u slobodno vrijeme kako bi u njima bez ikakvog pritiska i bez prisile sudjelovali samo oni koji to uistinu žele.

Također smatramo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora propisati i određene mjere kojima bi se sankcionirali oni koji bi se o takvo upozorenje oglušili nastavljajući diskriminacijske prakse nametanja katoličkih religijskih obreda svima.

Predsjedništvo Centra za građansku hrabrist              Upravni odbor udruge „Protagora“

Predsjednica, Nada Peratović, dipl. iur.                        Presjednica Vesna M. Puhovski, prof.

Preslik pisma prima:

 

Dopis pučke
pravobraniteljice
upućeno MZOS

Dopis pučke
pravobraniteljice
sekularnim udrugama
PRITUŽBA OSNOVANA!

Supotpisnici:

  • CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
  • CMS – Centar za mirovne studije
  • GONG
  • Inicijativa SVI MI – za Hrvatsku svih nas

 


Prozvani ravnatelj Srednje škole Lovre Montija Mirko Antunović u današnjem priopćenju za javnost najavio je da će za tražiti pomoć Prosvjetne inspekcije, Ureda Pučkog pravobranitelja i Ureda pravobranitelja za prava djeteta.

– Povodom takozvane afere „Maturalna zabava“ koja je na kninskom području izazvala kojekakve prijepore Škola smatra da je postupala sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Najodlučnije demantiramo da su sa strane Škole i njenih djelatnika vršene bilo kakve diverzije i progoni bilo koga, kao i da su se provodile bilo kakve nezakonite stvari. To su najobičnije laži. Perfidna je laž da je Škola ili bilo tko od djelatnika Škole na Maturalnom odboru zagovarao zabranu izvođenja hrvatske himne, ili da je ona tek ad hoc, na samoj zabavi, uvrštena u službeni program te da je netko od djelatnika Škole tijekom izvođenja himne sjedio. O ovim i o svim drugim pitanjima tzv. afere „Maturalna zabava“, koja je izazvala uznemirenost duhova, obavještavamo javnost da će se Škola obratiti Prosvjetnoj inspekciji, Uredu Pučkog pravobranitelja i Uredu pravobranitelja za prava djeteta, te zatražiti njihovo postupanje i očitovanje. Škola će po dobivenim očitovanjima postupiti te informirati javnost. U interesu djece pozivamo sve aktere navedene afere da se koliko god mogu suzdrže od daljnjeg zaoštravanja situacije – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Srednje škole Lovre Montija Mirko Antunović.

izvorHimna i blagoslov maturalna večer podigla Knin na noge
Udruge osudile govor mržnje
Sramotna hajka na nastavnice