Sjećanje na Charlie Hebdo

Published by admincourage on

Europska humanistička federacija (EHF) i Centar za građansku hrabrost kao jedna od njezinih članica, prisjećaju se žrtava napada na “Charlie Hebdo” i pozivaju na obranu slobode izražavanja.

Prije točno pet godina, 7. siječnja 2015., teroristi radikalnog islama pobili su tim “Charliea Hebdoa”, francuskog satiričnog tjednika. Europska humanistička federacija odaje počast osobama koje su stradale tog tragičnog dana: Jean Cabut Cabu, Georges Wolinski, Stéphane Charbonnier Charb, Bernard Verlhac Tignous, Philippe Honoré; Bernard Maris, Elsa Cayat, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Frédéric Boisseau, te policajci Frank Brinsolaro i Ahmed Merabet ubijeni su samo zato što su koristili svoje pravo na slobodno izražavanje. Nastavljajući dugu tradiciju antiklerikalne satire “Charlie Hebdo” je objavio karikature s Muhammedom kako bi kritizirao i ismijavao vjerski fanatizam i mračnjaštvo.

EHF tvrdi da je sloboda izražavanja temeljno načelo slobodnog, otvorenog i demokratskog društva. Sloboda kritiziranja pa čak ismijavanja vjerskih dogmi i predmeta obožavanja igrala je presudnu ulogu u razvoju sekularnih i liberalnih društava oslobođenih vjerske prisile. Napadi su imali zastrašujući učinak na slobodu govora.

EHF žali što početkom 21. stoljeća vjerski fanatizam i dalje ubija, prijeti životu i prisiljava ljude da žive u tajnosti ili pod policijskom zaštitom samo radi izražavanja vlastitog mišljenja ili svjetopoimanja.

EHF također odaje počast žrtvama radikalnih islamističkih ubojstava koji su uslijedili sljedećih dana: općinska policajka Clarissa Jean-Philippe te Philippe Braham, Yohan Cohen, Yoav Hattab i François-Michel Saada, ubijeni su u antisemitskom napadu.