Sjećanje na Milana Levara

Published by admincourage on

Neumorno ćemo se zalagati da današnji datum u Hrvatskoj bude proglašen i obilježavan kao “Dan građanske hrabrosti“. Na današnji dan, 2000. godine, u dvorištu obiteljske kuće u Gospiću, spašavajući 10 godišnjeg sina, “bombom iznenađenja” kukavički je ubijen Milan Levar. Ubojstvo je prvih mjesec dana istrage tretirano kao teško, s političkom pozadinom, da bi ubrzo bilo prekvalificirano u obično. Da neki od nas, vođeni vlastitom savješću, nisu u međuvremenu osobno svjedočili u DORH-u, ovaj pokušaj sasijecanja građanske hrabrosti u korijenu, već bi u procesnom smislu bio u relativnoj zastari. Osobito je žalosno što su sve tzv lijevo-liberalne Vlade i predsjednici, obećavale/i javnosti i porodici žrtve brzo i učinkovito razrješenje slučaja, a da pri tom, stvarno nisu poduzele/i ništa. Dajući svima nama lažnu nadu, oni su podizali vlastiti pravednički rejting, i gurali slučaj u zaborav.

Stoga, u ime porodice čovjeka koji je platio najveću moguću cijenu vlastite građanske hrabrosti, u ime Leona i Vesne Levar, male, obične, ali nepokolebljive i ponosne porodice, sjetimo se danas lika i djela Milana, automehaničara i branitelja iz Gospića. Njemu savjest nije dopuštala da šuti, da se boji govoriti o zločinima počinjenim u ime svih nas, u ime “njihove Svete Domovine Hrvatske”.

Poduzmimo sve što je u našim mogućnostima da to prisjećanje ne bude tek prigodničarsko. Neka nam ono bude svakodnevna inspiracija, želimo li ustinu pravedniji svijet za sve.

Posljednji razgovor s Mićom
 

Categories: