Solidarno sa ženama Afganistana

Published by admincourage on

Aktivistkinje Centra za građansku hrabrost pridružile su se danas aktivistkinjama Ženska mreža Hrvatske u jednoj u nizu globalnih akcija organiziranih za podršku i izražavanje solidarnosti sa ženama iz Afganistana.

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske su danas, u subotu 25.09.2021. u 12 sati u 9 gradova i općina – Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Lipiku, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Rijeci i Poreču izašle će na glavne trgove i ulice sa transparentima podrške ženama Afganistana.

Svojim izlaskom na ulice poručile smo da nećemo odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu.

  • Tražimo da Republika Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast te krši ljudska prava.
  • Tražimo od RH, EU i UN-a da ne podrže talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu.
  • Posebno pozivamo vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma i da prestanu manipulirati ženskim pravima.
  • Tražimo od RH, EU i međunarodne zajednice da osiguraju prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive uz osiguranje humanitarne pomoći.
  • Žene u Afagnistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu i tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava.
  • Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Women’s Global Solidarity Network sa glavnom porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne.