Dani kruha

Published by admincourage on

Ove godine su nam se obratili zabrinuti roditelji žaleći nam se na povredu prava na slobodu uvjerenja njihove djece u  osnovnim školama. Za tzv. Dane kruha roditelji su uglavnom unaprijed bili obaviješteni da treba poslati kruh u školu i da će biti priredba, a tek naknadno su od djece saznali da je priredba zapravo bila blagoslov kruha – da je bio svećenik i da su sva djeca neovisno o tome idu li na vjeronauk ili ne, bila prisiljeni sudjelovati (i moliti se).

Dan kruha je zapravo međunarodni dan zahvalnosti za plodove zemlje i obilježava se svakog listopada. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane, a sve kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Iako je pravobraniteljica za djecu svojevremeno preporučila da se svi vjerski sadržaji u školi moraju organizirati na satu vjeronauka, ta preporuka se očito ne poštuje, pa se tako djeca koja ne idu na vjeronauk prisiljavaju na sudjelovanje u vjerskim obredima. Povodom Dana kruha udruga Protagora je napisala pismo Ministarstvu obrazovanja.

Roditelji učenika zagrebačke Osnovne škole Tituš Brezovački su dva dana prije manifestacije dobili mail od razredne učiteljice u kojem je pisalo: “Poštovani i dragi roditelji, u petak u našoj školi se obilježava Dan kruha, pa ćemo i mi tako obilježiti unutar našeg razreda…” Nigdje u mailu, koji je došao na adrese svih roditelja (pa i onih čija djeca ne idu na vjeronauk), nije bilo spomenuto da će na obilježavanju Dana kruha biti prisutan i svećenik, koji će izvesti vjerski ritual.

“Navečer isti dan, moja me sedmogodišnja curica moli da legnem pored nje. Grli me oko vrata i govori: ‘Mama, ne želim da umreš.’ Kad sam je pitala zašto tako govori i zašto misli da ću umrijeti, odgovorila mi je da će me ubiti Bog i da sam je ipak trebala upisati na vjeronauk. Naime, na Danima kruha u OŠ Tituš Brezovački, djeca su okupljena i organizirana je molitva. Moja curica nije znala što da radi pa se, citiram, ‘sakrila ispod stola'”, rekla nam je majka učenice škole Tituša Brezovačkog.

“Za to vrijeme druga su je djeca kritizirala da je zločesta i da će je Bog kazniti jer se to ne radi za vrijeme molitve. Jedna od tih kazni je da će joj Bog ubiti mamu. Moje je dijete sa sedam godina zaspalo s mišlju da ću umrijeti, da će me Bog kazniti i da bi sve bilo u redu samo da sam je upisala na vjeronauk”, zaključila je očajna majka. “Zar ne bi škola trebala zaštiti moje dijete od nasilnika, katoličkih nasilnika”, jedan je drugi roditelj izjavio za medije.

Prema informacijama iz medija, ista stvar se dogodila i u zagrebačkoj osnovnoj školi Gustav Matoš, u osnovnoj školi Cvjetno naselje, baš kao i u osnovnoj školi Ivo Andrić u novozagrebačkom naselju Sopot.

Nakon što su mediji reagirali, škole su roditeljima počeli slati suglasnost (za nazočnost djeteta na priredbi) na potpis. Dobar dio škola Dane kruha organizira uz pomoć ekološke udruge Lijepa naša koju vodi Ante Kutle, brat odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle. Upitan što misli o tome da će, prema naputku Ministarstva, škole ove godine zbog priredbe odvajati djecu, odnosno da se ta opcija nudi roditeljima dok daju suglasnost, Ante Kutle je rezolutno odgovorio:

“To je na njima – sve im piše! Ja se čudim tim nastavnicima što ne provjere koja su im djeca iz tih ateističkih i poganih obitelji, a koja su iz normalnih!”,  te nastavio: “Nikakva pitanja nisu trebali slati osim da daju svoj pristanak za dijete. A ako roditelj nije dao pristanak, što se ima uopće javljati? Ali ne, oni bi dali pristanak, ali žele i da mi ukinemo misu i blagoslov. Pa to je nemoguće!”.

Glas Koncila je već u siječnju 2019. dao svoje objašnjenje: Stoga molitva kao zahvala za kruh i plodove zemlje, za sve što je priroda dala, svakako ne može biti diskriminirajući čin u situaciji kada djeca koja ne pripadaju Katoličkoj Crkvi takvoj molitvi zahvale samo pasivno nazoče kao promatrači, odnosno baš pravom na uključivanje sve djece i svih djelatnika škole, pa i onih koji su druge vjeroispovijesti ili nisu vjernici, u katolički obred blagoslova, osnovna škola jasno je dala do znanja da ne postoje razlike u tretiranju bilo djece bilo djelatnika u odnosu na element vjere i da svi imaju jednako pravo sudjelovanja u blagoslovu kruha i plodova zemlje, ako tako odluče. 

No, da se vratimo konkretnoj pravnoj situaciji u kojoj su se našli ireligiozni roditelji i njihova djeca sredinom listopada 2019. godine – Ministarstvo obrazovanja nije donijelo odluku o vjerskom blagosiljanju “plodova zemlje”, nego odgovornost svalilo na roditelje… Sad je na roditeljima red: ako ste roditelj osnovnoškolskog djeteta koje pohađa javnu školu u Hrvatskoj i ako smatrate da na školskim priredbama (konkretno Danima kruha) dolazak svećenika u školu krši načelo sekularnosti – jasno to recite! Odbijte dati pismenu suglasnost za sudjelovanje vašeg djeteta/djece u blagosiljanju namirnica (školskih torbi i sl.) i molitvi. Zatražite razgovor sa školskim osobljem, posebice ravnateljstvom. Djelujte!

Ovako vam izgledaju suglasnosti za Dane kruha poslane/predane roditeljima na potpis. Ni riječi o tome da se ova cijela farsa provodi jer će svećenik biti nazočan na školskoj proslavi, iako mu u školi nije mjesto!

Pitanje se moglo postaviti i u smislu: “Jeste li suglasni da svećenik prisustvuje obilježavanju Danu kruha”, a ne da se pita jeste li suglasni da učenik ili učenica budu prisutni na svečanosti u vlastitoj školi! Došlo je vrijeme da školarci moraju dati prostor svećeniku! S djecom ireligioznih osoba se stvarno može raditi što se hoće! Još jedan dobar primjer iz škole života: svakako objasnite djetetu zašto ćete u suglasnost zaokružiti NE i u slučaju pitanja/nedoumica obratite nam se.