Sadržaj udžbenika vjeronauka

Published by admincourage on

Nakon što je Centar za građansku hrabrost na svojoj facebook-stranici objavio slike iz vjeronaučnog udžbenika “S Kristom u život” za osmi razred i jedna gorčena mama poslala je otvoreno pismo, a sestrinske udruge Protagora i CFI Croatia uputile su priopćenje javnosti, nadležnom ministru i pravobraniteljici za djecu.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Priopćenje udruge Protagora

U hrvatskim školama se uči da su ateisti krivi za Auschwitz, da je ateizam „apsolutno neprihvatljiv“ i metodama kako smanjiti njihov broj

U udžbeniku vjeronauka za 8. razred osnovnih škola „S Kristom kroz život“ autora Josipa Periša, Mirjane Vučica i Dušana Vuletića, udžbenika koji izdaje Kršćanska sadašnjost a koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u poglavlju pod naslovom „Ateizam i vjerska ravnodušnost“ nalazi se tekst koji predstavlja otvoreni pamflet protiv ateizma i ateista, tekst u kojem se sasvim neosnovano ateizam proglašava ideologijom koja je dovela do nacističkih zločina, tekst koji sadrži očite laži, odnosno nevjerojatan stupanj povijesnog revizionizma, tekst koji se slobodno može nazvati govorom mržnje usmjerenim protiv ateizma i ateista.

Navedeni tekst sadrži citat Ivana Pavla II. u kojem se ateizam izravno proglašava odgovornim za Auschwitz (mudro skriven pod poljskim nazivom Oswiecim). Na 39. stranici udžbenika tako stoji: „Ateizam znači bezboštvo, dakle odgajanje bez Boga. Tvrde da je to izraz napretka. Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve kakvi su stvorili Oswiecim.

Za one koji su prespavali nastavu povijesti, napominjeno kako je dokazana povijesna činjenica da su nacisti, koji su odgovorni za užasne zločine u Auschwitzu, u ogromnoj većini bili odgajani kao protestanti i katolici, da su službeno bili pripadnici tih dviju crkava, a da je dio vrhuške Nacionalsocijalističke stranke bio sklon ezoterijskim vjerovanjima i ideji obnove nekih starogermanskih vjerovanja. Povijesna je činjenica da ateista među nacistima praktički nije bilo.

Zbog čega katolički ideolozi žele ateistima na vrat natovariti nacističke zločine, zbog čega katolički i protestantski odgojene ljude povezuju s ateističkim odgojem, zbog čega MZOS dopušta da se u školskim udžbenicima promoviraju ovakve frapantne laži o nacističkim zločinima, to nam nije jasno i s tim u vezi smo poslali pismo ministru Mornaru i još uvijek čekamo njegov odgovor.

Osim toga u istom tekstu stoje vrlo negativni napisi o svjetonazoru utemeljenom na znanosti, o pouzdanju u znanstveni i tehnološki napredak, kao i o humanizmu. Ova ljudska dostignuća se proglašavaju nečim lošim, a ateizam se opet lažno i huškački poistovjećuje sa životom bez etičkih i moralnih načela.

U posljednjem dijelu teksta posvećenog ateizmu učenicima se jasno kaže da je ateizam „apsolutno neprihvatljiv“ (s originalnim podebljivanjem te neprihvatljivosti) i učenicima se daju upute kako suzbijati ateizam. Zamislite samo udžbenik u kojem bi pisalo da je katoličanstvo „apsolutno neprihvatljivo“ s uputama kako ga treba suzbijati.

Naravno, jasno nam je da usprkos Ustavu, a zahvaljujući Vatikanskim ugovorima u Republici Hrvatskoj nismo svi jednaki i da je ne samo dozvoljeno diskriminirati ireligiozne osobe, nego država sama sudjeluje u diskriminaciji ateista i zatiranju ateizma, dok istovremeno na razne načine od financija do javnih institucija koje Crkvi stavlja na raspolaganje, potpomaže širenje diskriminacijske katoličke ideologije koja se ogleda u ovom tekstu.

Kao članovi udruge Protagora već smo navikli na to da se prava ireligioznih osoba u Republici Hrvatskoj učestalo krše i da državne institucije na to u pravilu ne reagiraju, međutim, ipak smo zgranuti činjenicom da MZOS odobrava i financira udžbenike u kojima je prisutan toliki stupanj povijesnog revizionizma i u kojima se otvoreno potiče na zatiranje ateizma i smanjivanje broja ateista.

Obično se kaže da biste shvatili je li riječ o diskriminaciji i govoru mržnje na koji ste previše navikli, samo zamijenite diskriminiranu skupinu nekom drugom. Zamislite da tako u javnim školama postoji predmet u čijim udžbenicima bi se širile laži o krivnji katoličanstva za određene zločine (takve zločine ne bi trebalo izmišljati, postoji dovoljan broj stvarnih takvih zločina, ali eto zamislite takav primjer gdje se katolički zločini izmišljaju). Zamislite primjer školskog predmeta u kojem bi se zazivalo smanjivanje broja katolika i gašenje katoličanstva? Kako bi reagirale institucije i kako bi reagirali autori ovih udžbenika, drugi ljudi odgovorni za plan i program nastave vjeronauka, Crkvena hijerarhija i građani Hrvatke. Ako bi njihova reakcija bila drugačija od one koju izazivaju ovakvi napisi u školskim udžbenicima, to znači da imaju dvostruke kriterije pri odnošenju prema različitim skupinama građana, odnosno da otvoreno priznaju sustavnu diskriminaciju ireligioznih prisutnu u našem društvu.

Roditeljima poručujemo da dobro promisle žele li da njihova djeca u školama uče ovakve stvari. Ako ne žele, ne bi ih trebali upisivati na vjeronauk.

U ime Upravnog odbora udruge Protagora

Marijana Bijelić, tajnica udruge


Zagreb, 18. listopad 2014.

Poštovani gospodine Mornar!

Nakon Vaše javne izjave povodom slučaja kipa Gospe u srednjoj školi u Zadru početkom školske godine – kako Vam sve to – odnos katoličkog odgoja u javnim školama i Ustava, baš nije previše jasan, a nadajući se da ste u međuvremenu stekli potrebno znanje da bi taj odnos shvatili, obraćamo Vam se s dva nova slučaja na koje su nas upozorili brojni roditelji.

Prvi je poučavanje u okviru nastave vjeronauka u osmom razredu, s čim u vezi Vam se već obratio i g. Slobodan Bosanac, predsjednik CFIa.

Šaljemo Vam u prilogu nekoliko stranica iz udžbenika vjeronauka za osmi razred osnovne škole, koje je MZOS odobrio, te Vas ljubazno molimo da nama i javnosti objasnite u zakonom propisanom roku, kako je moguće ovakve teorije poučavati u javnim školama sekularne demokratske države. Čak i u okviru izbornog predmeta?!

Drugi slučaj je manifestacija „Dani kruha“ koju već godinama provodi udruga „Lijepa naša“, a koja manifestacija je također jedan od oblika katoličke indoktrinacije koja dovodi do diskriminacije učenika ne katolika. Pismo roditelja u prilogu govori dovoljno! Ovim pismom, sa svim prilozima, obratili smo se i Savjetnici Predsjednika RH gospođi Marinović, Predsjednikovom Povjereniku za vjerske zajednice g. Bartulici te Pravobraniteljici za djecu.

Dopis
pravobraniteljice

S poštovanjem, Predsjednica UOa Protagore

Vesna M. Puhovski, prof.

 


Što će Mornar poduzeti protiv demoniziranja ateista
Skandalozni udžbenici vjeronauka
Hrvatske učenike i dalje plaše ‘zlim ateistima’